X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

În India a fost inventată o modalitate de construire a drumurilor din deșeuri

30 apr. 2018,, 00:30   Externe
4649 0

Guvernul indian a obligat companiile rutiere să folosească deșeuri de plastic în construcția drumurilor. Acest lucru va contribui la soluționarea problemei privind reciclarea deșeurilor de plastic și la reducerea consumului de resurse naturale. O astfel de tehnologie de construcție a fost elaborată de către profesorul Rajagopalan Vasudevan, numit în Patrie „Om de plastic”.


Ideea de a folosi materialul plastic în construcția drumurilor i-a venit profesorului la sfîrșitul anilor '90. El a urmărit un program, în care s-a discutat problema reciclării deșeurilor de plastic și a auzit că acesta se dizolvă și poluează rezervoarele de apă. Acest lucru i-a părut ciudat profesorului: produsele petroliere nu ar trebui să se dizolve atît de ușor în apă.


Rajagopalan Vasudevan a efectuat o serie de experimente și a constatat că materialul plastic este puțin solubil în apă, dar dacă se amestecă cu bitum fierbinte, este posibil să se obțină un pavaj durabil și ieftin. În anul 2006 colegiul, în cadrul căruia activează profesorul, a patentat această tehnologie, scrie Layf.ru.


Pentru fabricarea unui pavaj rutier de calitate se poate folosi vesela din plastic, sticle, ambalaje și chiar saci. Plasticul este bine mărunțit și apoi încălzit și amestecat cu bitumul fierbinte. Astfel se rezolvă două probleme concomitent: se neutralizează deșeurile din plastic și se reduce volumul de bitum. În plus, pavajul fabricat în baza acestei tehnologii este mai durabil decît cel tradițional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?