X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moscova nu are de gînd să renunțe la Transnistria - „Krîm. Realii“

8 iun. 2017,, 16:29   Politică
3148 7

„Doi provocatori“, astfel a comentat unul dintre cei mai odioși „ulii“ de la Kremlin, viceprim-ministrul și șovinistul patentat Dmitri Rogozin, raportul Institutul de Politică Eficientă de la Chișinău pe problema transnistreană, adică cea de restabilire a integrității teritoriale a Republicii Moldova".

Despre aceasta se spune în articolul publicat pe site-ul „Krîm. Realii“

Potrivit publicației, „în cuvinte Rusia recunoaște integritatea teritorială a Moldovei, relații diplomatice cu autoproclamata republică de pe Nistru nu are, iar militarii săi pe teritoriul acesteia îi menține exclusiv "în scopul de menținere a păcii". În realitate însă de contactele cu autoritățile transnistrene în Cabinetul de Miniștri rus este responsabil ditamai un viceprim-ministru, astfel încît colegii de Guvern afirmă în glumă că, de fapt, Rogozin nu deține postul de curator al Complexului Militar-industrial, ci de ambasador la Tiraspol. De aceea, la raportul privind Transnistria, acest ambasador neextraordinar și neplenipotențiar este nevoit să reacționeze grație poziției pe care o ocupă“, se spune în articol.

Totodată, autorii acestuia nu au găsit nimic provocator în raportul, care examinează diverse opțiuni de restabilire a integrității teritoriale a Moldovei: de la cele mai pașnice și permisive, care presupun păstrarea efectivă a structurilor cvasi-statale transnistrene în cadrul unei Moldove unite, pînă la versiunea dură de lichidare a RMN „și de restabilire a integrității țării, fără niciun fel de republici".

Însă în opinia lor „Moscova nu intenționează să renunțe la Transnistria, la fel ca la Donbass, Abhazia, Osetia de Sud și Crimeea“.

"Asta însă e pînă la moment. Situația începe să se schimbe. Raportul analiștilor politici moldoveni indică în mod clar faptul că ..“posibilități speciale de a menține regimul de ocupație în Transnistria Rusia nu are și că ar fi mai bine să iasă cu binișorul, fără să-și piardă reputația, decît să plece pe urmă cu dezonoare. Proiectul transnistrean inventat încă de președintele Sovietului Suprem al URSS Anatolie Lukianov cu sprijinul activ al președintelui Mihail Gorbacev s-a epuizat. Iar în curînd va veni ceasul altor proiecte - și gorbacioviste, și elținiste și putiniste. Cît de mult nu ar fi ațîțat șovinismul va urma mai devreme sau mai tîrziu pedeapsa binemeritată", consideră “Krîm. Realii".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?