X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Comunitatea Energetică cere Moldovei explicaţii

8 iun. 2017,, 14:03   Economie
2548 5

Secretariatul Comunităţii Energetice Europene, Delegaţia UE în Moldova şi Înaltul Consilier UE în politici energetice au trimis o scrisoare comună adresată ministrului Economiei al Republicii Moldova şi a solicitat explicaţii urgente cu privire la situaţia aprovizionării cu energie electrică în Moldova.

Potrivit site-ului Energy Community, partenerii externi sînt nedumeriţi în privinţa revenirii Moldovei la achiziţiile de energie electrică produse în Transnistria.

În scrisoare se aminteşte că, la sfîrşitul lunii martie, "Energocom", o societate comercială cu capital de stat, a devenit cîştigătorul licitaţiei publice organizate de companiile de aprovizionare din Moldova. Procedura de achiziţie a fost monitorizată de un grup de observatori, dintre care reprezentanţi ai Secretariatului Comunităţii Energetice, Delegaţia UE în Moldova şi înaltul consilier UE în politici energetice.

Procedura de licitaţie a fost reglementată de prevederile elaborate de Secretariatul Comunităţii Energiei şi aprobat de Ministerul Economiei. "Energocom" a cîştigat licitaţia pe baza unui contract cu DTEK din Ucraina.

Autorii scrisorii menţionează că CERS Moldovenească, de asemenea, a participat la licitaţie, dar nu a fost selectată, deoarece a oferit un preţ mai mare pentru serviciile sale.

Experţii europeni au apreciat înalt organizarea licitaţiei, menţionînd o adevărată concurenţă între compania de stat "Energocom", care procură energie electrică din Ucraina, şi CERS Moldovenească, amplasată în regiunea transnistreană.

Potrivit raportului lor, "sînt încă multe momente care necesită îmbunătăţiri". În special, a fost menţionat faptul că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a luat o poziţie neadecvată în cadrul grupului de observatori, iar rolul Ministerului Economiei în această procedură, dimpotrivă, a fost prea mare, avînd în vedere legătura lui cu "Energocom".

Experţii recomandă eliminarea acestor carenţe la semnarea noului contract în 2018, iar obiectivul pe termen mediu trebuie să fie aprofundarea reformei pieţei resurselor energetice în Moldova şi integrarea ulterioară cu piaţa energetică a Ucrainei.

DTEK Trading nu a reacţionat deocamdată la decizia autorităţilor moldovene de a limita volumul energiei electrice procurate de la această companie.

Moldova produce doar a cincea parte din energia electrică consumată. La începutul acestei săptămîni, "Energocom" a anunţat că va procura de la furnizorul ucrainean doar 30% din necesarul de energie electrică importată, iar restul de 70% le va procura de la CERS Moldovenească, cu care a fost semnat un contract la un preţ mai mic cu 10%. Ministerul Economiei a salutat semnarea contractului, considerînd că prezenţa a doi furnizori va fi o garanţie a aprovizionării continue a RM cu energie electrică.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?