Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Adevărul despre oamenii însemnaţi de Dumnezeu!

9 iun. 2017,, 02:00   Mai multe...
3587 0

De cîte ori nu aţi auzit la bunici îndemnul „Fereşte-te de omul însemnat!”, făcînd referire la o persoană care are din naştere pe corp un semn? Această credinţă populară are drept temei solid o pildă din Noul Testament, unde, la „Faptele Apostolilor”, se vorbeşte despre „Vrăjitorul Simon”, care se declara, atunci cînd a ajuns în cetatea Samaria, drept „om însemnat”.

Superstiţiile legate de semnele din naştere

Urîte, dispreţuite, ba chiar temute în veacurile întunecate ale Evului Mediu, semnele din naştere au ţesut superstiţii şi mituri fabuloase. Credinţe vechi spun că ele vorbesc despre dorinţele neîmplinite ale mamei, dar şi despre viitorul copilului.

Spaniolii şi arabii credeau că semnele din naştere sîntnorocoase şi, dacă le atingi, îţi vor împlini o dorinţă. Pe de altă parte, în Franţa medievală, oamenii credeau că sîntsemnele diavolului şi copilul atins de demoni trebuie exorcizat.

În America, vînătoarea de vrăjitoare a sacrifi – cît pe rug femei fără nicio vină, doar pentru că aveau aluniţe mari pe faţă şi se credea că unelteau la porunca necuratului. Arabii legau apariţia petelor la bebeluşi de fazele Lunii sau de eclipse. Dacă mama însărcinată atingea o anumită parte a corpului în timp ce se uită la eclipsa, copilul ei avea să fi e însemnat pe viaţă. De la o cultură la altă, semnele ciudate care apăreau pe corpul copiilor, adesea urîte şi temute, au căpătat semnifi caţii diverse şi greu de explicat.


În Orient şi în India, unde credinţă în călătoria sufletului de la o viaţă la altă este o adevărată religie, semnele din naştere au fost legate de experienţele din vieţile anterioare. Petele diforme şi puternic colorate erau asociate cu păcate din trecut, pe care sufletul trebuie să le ispăşească în această viaţă.

Superstiţiile spun că semnele ar putea fi cicatrici ale trupului din viaţă anterioară, dar şi semnele unor suferinţe sufleteşti mari. În schimb, alunitele frumoase, care dau un farmec aparte trăsăturilor fetei, sîntsemne de viaţă lungă, prosperitate şi căsnicie fericită. Nu degeaba, în cultură indiana, femeile îşi împodobesc fruntea cu aluniţe false din praf de aur sau henna, scrie unica.ro.

Superstiţiile legate de semnele din naştere s-au păstrat nealterate secole de-a rîndul, ba chiar s-au îmbogăţit în timpurile moderne cu simboluri noi. Spre exemplu, în Occident, se crede că bebeluşii capătă pete de culoarea cafelei cu lapte pe faţă pentru că mamele lor au consumat prea multă cafea sau ciocolată în timpul sarcinii. În credinţă populară românească dăinuie un sfat de care ar trebui să ţină cont toate tinerele însărcinate.

Oricît de mult le-ar fi pot a de vreun fruct sau de ceva dulce, nu trebuie să fure, altfel copiii lor vor fi “însemnaţi” pe nedrept. În Moldova, avertismentul era şi mai explicit: să nu furi şi să nu duci mîna la faţă, altfel copilul va purta pe chip însemnul lucrului furat.

De asemenea, femeia însărcinată trebuie să-şi ferească privirea, dacă-i apar în faţă oameni cocoşaţi, diformi, fără vreo mîna sau vreun picior. Dacă mama se uită lung la defectul acelei persoane, bebeluşul capătă un semn urat pe corp, chiar în locul cu pricina. Nici să mănînce un măr început de altul nu avea voie, că apărea un semn că o muşcătura pe faţă copilului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?