Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Dodon sugerează că votul mixt va fi adoptat indiferent de avizul Comisiei de la Veneția

8 iun. 2017,, 12:20   Politică
6972 7

Șeful statului susține că va insista pe inițiativa modificării sistemului electoral, prin trecerea la votul mixt, indiferent de recomandările Comisiei de la Veneția, notează NOI.md.

Igor Dodon le-a explicat astăzi jurnaliștilor că anumite recomandări ale Comisiei vor fi luate în calcul, dar a precizat că „nimeni din exterior nu poate spune unui stat suveran cum să procedeze”.

„Avizul nu poate fi negativ sau pozitiv. Este scris foarte clar că ține de dreptul suveran al statului de a lua o decizie în acest sens. Vom vedea ce propuneri pot fi luate în calcul și ce propuneri nu pot. Însă nimeni din exterior nu poate să ne indice nouă, unui stat suveran, ce să facem. Dacă vom considera că din punct de vedere politic este corect și cetățenii așteaptă acest lucru, noi vom merge cu această abordare”, a remarcat Dodon.

Potrivit spuselor demnitarului, propunerile de îmbunătățire ale proiectului enunțate de experții europeni vor fi totuși luate în considerație.

„Examinăm fiecare argument al Comisiei, dar noi vom insista pe proiectul cu privire la votul mixt înaintat de PSRM, la propunerea președintelui. Cel puțin fracțiunea socialiștilor va susține proiectul, cu unele modificări de perfecționare, bineînțeles. Vom veni cu argumentele noastre săptămîna viitoare”, a adăugat el.


Potrivit unui document care ar aparține Comisiei de la Veneția, în posesia căruia a intrat Agenția Reuters, proiectul de modificare a Codului electoral conține prevederi îngrijorătoare. Dacă documentul va fi adoptat, atunci există riscul ca membrii viitorului legislativ să fie vulnerabili în fața intereselor businessului, iar Comisia Electorală Centrală poate fi influențată politic, se arată în raportul Comisiei, document care nu a fost însă publicat oficial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?