Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Noi granturi din partea SUA pentru producătorii moldoveni de struguri de masă

8 iun. 2017,, 13:12   Economie
2881 0

Proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) „Agricultură performantă în Moldova” a anunțat un nou concurs de granturi pentru modernizarea infrastructurii post-recoltare a strugurilor de masă, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului proiectului, mijloacele alocate sînt menite să contribuie la sporirea competitivității strugurilor de masă moldovenești pe piețele externe. Mijloace vor obține companiile care dispun sau intenționează să instaleze camere frigorifice pentru struguri de masă, secții de ambalare, să modernizeze infrastructura post-recoltare prin achiziționarea liniilor de sortare și ambalare, a echipamentelor performante de producere a ambalajului etc. Suma granturilor acordate poate varia de la 600 de mii de lei pînă la 1,2 milioane de lei.

Prin intermediul acestor granturi se prevede îmbunătățirea calității și productivitatea operațiunilor de sortare și ambalare a strugurilor de masă, implementarea de opțiuni noi de ambalare, cum ar fi cutii de carton sau lemn, caserole sau pungi, precum și îmbunătățirea sistemelor de gestionare a calității și siguranței alimentare existente conform standardelor internaționale.

Cererile de participare la concursul de granturi pot fi depuse pînă la 6 iulie curent.

Potrivit experților, suprafețele noilor plantații de struguri de masă se află în continua creștere, iar în ultimii 15 ani strugurii de masă au constituit în mod constant 45-55 la sută din plantațiile viticole noi. Ca urmare a creșterii plantațiilor, în perioada 2006-2016 recolta totală de struguri de masă s-a majorat de două ori – pînă la 100 de mii de tone.


Potrivit Acordului de asociere cu UE și Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) cu UE Moldova poate livra în țările comunității fără taxe vamale 10 mii de tone de struguri de masă pe an. Această cotă a fost însușită în întregime de către exportatorii de struguri de masa în 2015 și 2016. În acest context, disponibilitatea certificatelor de calitate și siguranță alimentară, cum ar fi Global GAP sau HACCP / IFS / ISO 22000, este necesară pentru relațiile pe termen lung cu comercianții din UE.

Volumul exportului de struguri de masă moldovenești în UE confirmă interesul piețelor internaționale pentru strugurii de masă din Moldova, precum și necesitatea creșterii calității strugurilor (ciorchini mai mari și mai uniformi) livrate în străinătate, introducerii noilor opțiuni de ambalare, care nu au fost cerute de piețele tradiționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?