X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cum explică experții nivelul record al încasărilor la buget

8 iun. 2017,, 14:11   Economie
2465 3

Veniturile bugetului public național (BPN) pentru primele 4 luni ale anului au crescut față de perioada similară a anului precedent cu 16,7%.

Această majorare se datorează exclusiv creșterii veniturilor din taxe și impozite, care a constituit 20,1%, contribuțiile sociale și primele obligatorii înregistrînd o creștere de 14,1%, iar din granturi au fost încasate doar 30% din nivelul anului 2016, aferent perioadei similare.

O astfel de opinie a fost exprimată de către expertul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup„ Dumitru Budeanschi, într-un comentariu economic în care explică motivele creșterii veniturilor bugetare timp de 4 luni ale anului 2017, relatează NOI.md.

Potrivit lui, o evoluție bună au înregistrat încasările aferente veniturilor din salarii: impozitul pe venit a persoanelor fizice 109,4% față de perioada similară a anului 2016, contribuțiile sociale 115,5% și primele medicale 110,3%. Acest rezultat se datorează în primul rînd creșterii salariilor din primul trimestru al anului 2017 (cu 11,3%). Majorarea salariilor minime în sectorul real începînd cu 1 mai 2017 și excluderea plafoanelor pentru contribuțiile sociale vor avea, de asemenea, o contribuție pozitivă la veniturile date, însă impactul acestora va fi unul nesemnificativ. Totodată, nivelul neobișnuit de înalt al încasărilor din contribuțiile sociale se explică prin modificările legislației privind includerea în lista de contribuabili a militarilor angajați prin contract și altor persoane din structurile de forță, a remarcat expertul.

Budeanschi a mai menționat că veniturile din TVA, fiind și cea mai importantă sursă de venituri bugetare, au înregistrat o evoluție foarte bună, de 119,1% față de aceiași perioadă a anului 2016. Acest rezultat a fost determinat de creșterea substanțială din primul trimestru al vînzărilor din sectorul auto-moto și vînzărilor cu ridicata. Riscul privind menținerea acestei situații pozitive pentru perioadele viitoare vine, în primul rînd, din dinamica negativă a vînzărilor cu amănuntul, – 4,4% pentru primul trimestru.

Analistul a specificat că nivelul înalt al încasărilor din accize (137,4%) a fost determinat de colectările din accizele pentru legalizarea autoturismelor cu plăcuțe de înmatriculare străine. Prin urmare, în perioadele viitoare acest indicator se va diminua simțitor. În acest sens, dacă luăm în calcul sumele vehiculate în presă privind încasările din accizele aferente cu legalizarea autoturismelor cu numere de înregistrare străine, atingerea țintei anuale aferente încasărilor din accize nu va fi o sarcină ușoară.

Aprecierea cursului leului poate să diminueze pe termen scurt veniturile colectate în vamă, însă în condițiile unei cereri în creștere, pierderile din aprecierea leului vor fi compensate parțial din creșterea volumului de import în perioadele viitoare, a mai precizat expertul.

În final, se poate constata o creștere destul de înaltă a veniturilor practic pentru toată structura de impozite. Ținînd cont de faptul că ponderea încasărilor din veniturile anuale pentru această perioadă este una dintre cele mai înalte din ultimii 5 ani pentru toate impozitele de bază (impozit pe venit persoane fizice și juridice, TVA, accize, comerț extern, contribuții sociale și medicale) există premise solide ca veniturile efective pentru 2017 să fie mai mari decît cele planificate (pentru 2017 este planificată o creștere de 12% față de 2016). Totodată, cele mai importante riscuri privind colectarea veniturilor totale pentru 2017 la nivelul planificat vin din menținerea creșterii negative în comerțul cu amănuntul, colectarea accizelor și debursarea granturilor, a conchis Dumitru Budeanschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?