X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Proiectul de lege ce interzice explorarea gazelor de şist în Moldova, avizat negativ

8 iun. 2017,, 10:11   Economie
3013 2

Miercuri, Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a avizat negativ proiectul de lege ce interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul Republicii Moldova.

Preşedintele Comisiei, Ştefan Creangă, a spus că "interdicţia la exploatarea gazelor de şist poate fi una temporară, pînă la întocmirea unei hărţi a zăcămintelor, dar nu trebuie interzisă şi explorarea, căci ţara trebuie să-şi cunoască potenţialul energetic".

Deputatul Partidului Liberal Valerian Bujan consideră că proiectul de lege este îndreptat spre menţinerea dependenţei energetice a Moldove şi de aceea nu susţine acest document.

Iniţiativa legislativă a venit din partea Aparatului Preşedintelui. Autorii consideră că exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi va aduce prejudicii irecuperabile mediului şi agriculturii.

La începutul anului curent, Guvernul Moldovei a semnat un contract cu compania americană "Frontera Resources International", potrivit căruia compania obţine dreptul de a explora zăcămintele de hidrocarburi la sudul republicii pe o perioadă de 50 de ani.

Fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu spunea că la prima etapă este vorba numai de desfăşurarea lucrărilor geologice, iar extragerea hidrocarburilor va putea începe numai după negocieri speciale.

Hotărîrea a provocat nemulţumirea opoziţiei şi locuitorilor din Găgăuzia, care au declarat că Guvernul a dat în concesiune 40% din teritoriul Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?