Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Filip a sesizat Procuratura de circa 50 de ori în timpul aflării sale în funcție

7 iun. 2017,, 17:30   Politică
2238 4

De la învestirea sa în funcție, premierul Pavel Filip a trimis sub propria semnătură 49 de sesizări în adresa Procuraturii.

În baza acestora, au fost pornite 20 de dosare penale, iar în cazul a 14 dintre ele a fost dispusă neînceperea urmăririi penale, se arată într-o statistică oferită de Procuratura Generală la solicitarea scrisă a redacției Deschide.MD.

Cele mai multe dintre sesizările premierului se referă la verificarea unor pretinse ilegalități, delapidări, precum și solicitări despre verificarea legalității acțiunilor sau inacțiunilor întreprinse de anumiți factori de decizie la gestionarea patrimoniului din domeniul public.

Din cele 20 de dosare penale pornite, două se află în gestiunea procuraturilor Ungheni și Dondușeni, restul - în gestiunea celor două procuraturi specializate: Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

În mare parte, dosarele pornite de procurori în baza sesizărilor primite de la Pavel Filip au ca obiect infracțiuni ce țin de delapidarea bunurilor și mijloacelor publice, evaziuni fiscale, trafic de influență, abuz de serviciu, insolvabilitatea fictivă sau intenționată a întreprinderilor de stat sau a celor cu capital majoritar al statului.


Reporterii Deschide.MD au cerut statistici în acest sens și de la procuraturile specializate pentru a ne asigura că PG le-a contabilizat pe toate, dar și de la Cancelaria de Stat.

”Din memorie vă pot spune că în baza scrisorilor primite de la domnul Prim-ministru au fost pornite dosarele în care e vizat un șef de direcție de la Ministerul Economiei, cel pe faptul sabotării activității unui agent economic specializat în importul de alcool, cel pe gestionarea imobilelor de stat și altele. În ultimul timp, sesizările care, după competență revin Procuraturii Anticorupție, au început să vină direct în adresa noastră ceea ce reduce din timpul comunicării instituționale dar și din timpul pe care îl parcurge o sesizare de la semnatar, la examinator”, ne-a declarat șeful PA, Viorel Morari.

Pe lângă sesizările semnate personal, Procuratura Generală ne spune că prim-ministrul Pavel Filip a redirecționat 131 de interpelări, demersuri sau petiții ale cetățenilor cu privire la ”pretinse încălcări ale drepturilor acestora și contribuirea la restabilirea legalității”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?