X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Prin contractul cu CTE Cuciurgan se susţine regimul separatist

7 iun. 2017,, 17:53   Economie
4602 18

Noul contract de procurare a energiei electrice, semnat de Republica Moldova şi Centrala de la Cuciurgan, vine să susţină regimul separatist din Transnistria.

De această opinie sînt experţii în energetică Sergiu Tofilat şi Ruslan Surugiu.

Potrivit lui Tofilat, după ce primeşte banii de la consumatori, CERS Moldovenească achită o parte din aceştia companiei "TiraspolTransgaz", care ajung direct în bugetul Transnistriei. În acest fel, Moldova susţine regimul separatist din stînga Nistrului.

El a menţionat că procurarea energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan duce la acumularea datoriilor faţă de compania rusă "Gazprom".

"Centrala foloseşte drept materie primă gazul natural al "Moldovagaz". În acelaşi timp, Transnistria nu plăteşte pentru el, astfel că datoria pentru gaz a ajuns la $6,5 miliarde", a precizat expertul.

În opinia lui Tofilat, Ministerul Economiei a permis companiei "Energocom" să semneze contractul cu CERS Moldovenească, ştiind că procurarea energiei electrice de la Centrală duce la creşterea datoriilor. Totodată, Ministerul nu a explicat motivele şi nici nu a prezentat modul în care va fi soluţionată problema datoriilor.

Expertul Ruslan Surugiu a amintit că la începutul anului Guvernul a aprobat procedura de organizare a licitaţiei de selectare a furnizorului de energie electrică, intenţionînd astfel "să scoată procesul de achiziţii din umbră".

"În baza acestei proceduri, în martie a fost semnat contractul de livrare a energiei electrice cu compania ucraineană DTEK Trading. Acest fapt presupunea excluderea Centralei de la Cuciurgan din schema de achiziţii a Moldovei. Ministerul se lăuda că nu vom mai face parte din scheme de jefuire a cetăţenilor, însă peste două luni a făcut o mişcare la 180 de grade", s-a indignat el.

Experţii intenţionează să expedieze Ministerului Economiei, Procuraturii şi Serviciului de Informaţii şi Securitate o scrisoare prin care vor informa despre situaţie şi vor cere răspunsuri la mai multe întrebări.

Ei consideră că autorităţile trebuie să explice de ce Moldova a semnat contractul cu CERS Moldovenească, dacă exista deja un contract semnat cu DTEK Trading, precum şi să explice de ce nu au fost demarate negocierile privind semnarea noului contract cu întreprinderea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?