Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova va prezenta o concepție privind reglementarea transnistreană

6 iun. 2017,, 18:45   Societate
2683 6

Republica Moldova va prezenta în viitorul apropiat o concepție privind reglementarea conflictului transnistrean.

Declarația a fost făcută de Gheorghe Bălan, vicepremier pentru reintegrare, astăzi, 6 iunie, la conferința de presă „Reglementare prin Europenizare. Quo Vademus în procesul de reintegrare a Transnistriei?”, transmite IPN.

Potrivit lui Gheorghe Bălan, până în prezent nu a existat o concepție clară promovată consecvent de autorități. „Suntem practic pe ultima sută de metri pentru definitivarea și prezentarea unei viziuni a autorităților moldovenești pe subiectul reglementării conflictului transnistrean. Aceasta urmează să fie prezentată spre dezbateri publicului, totodată și partenerilor de dezvoltare”, a declarat Gheorghe Bălan.

Vicepremierul pentru reintegrare susține că ar trebui creat și un fond pentru reintegrare. „În clipa când vom deveni atractivi pentru locuitorii din regiune, atunci va fi destul de greu armatelor străine, serviciilor speciale de acolo, să împiedice procesul de reintegrare. Problema este în reticența administrației din regiunea transnistreană și în interesul actorilor externi”, a conchis Bălan.


Mihai Godea, consilier al premierului în politici de securitate, a spus că această concepție privind reglementarea chestiunii transnistrene, trebuie să fie urmată de o strategie cu pașii concreți şi un caiet de sarcini clare pentru executiv.

Directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că autoritățile trebuie să privească în direcția unei politici care să aibă profunzime. „Atunci când vorbim despre conflictul transnistrean, vorbim de o sursă care generează instabilitate. Se cere din partea autorităților guvernamentale voință politică și să ducă lucrurile până la capăt, ca această viziune să fie ceva asumat la nivel înalt”, a spus Munteanu.

În prezent, reglementarea conflictului transnistrean are loc în cadrul formatului 5+2, care este reprezentat de Chișinău, Tiraspol, Federația Rusă, Ucraina și OSCE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?