X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

De ce chinezii mănîncă cu bețișoarele

17 mai. 2018,, 00:30   Externe
7130 1

De сe nu mănîncă chinezii cu furculița, ci cu celebrele bețișoare?

O întrebare care îi macină pe foarte mulți oameni își are răspunsul în rîndurile de mai jos.

Create cu 4.000-5.000 de ani în urmă, primele versiuni de bețișoare erau folosite atunci cînd se prepara un fel de mîncare, fiind perfecte pentru a ajunge în vasele pline de apă fierbinte. Pe atunci, cel mai probabil, erau confecționate din nuiele. Odată cu trecerea timpului, le-a fost dată o altă utilitate – aceea pe care o cunoaștem în prezent, de tacîmuri.

De ce chinezii au ales să mănînce cu bețișoarele

Oamenii au început să folosească aceste instrumente în momentul în care populația a început să crească vertiginos. Tacîmurile erau din ce în ce mai greu de găsit, motiv pentru care indivizii au început să își confecționeze bețișoare din material ieftine și care să fie ușor de folosit.


Un alt factor care a dus la declinul furculiței și al cuțitului a fost reprezentat de învățăturile lui Confucius care era vegetarian. Se spune că filosoful chinez este cel care i-a învăţat să mănînce cu beţigașele, sfătuindu-i să renunte la cuţit şi furculiţă, asociate cu violenţa: "Orice bărbat onorabil nu se va implica în ucideri şi în bucătărie. Şi nu va permite să fie un cuţit pe masa sa!"

Bețigașele nu sînt deloc banale

Multe bucătării asiatice servesc mîncarea cu aceste bețișoare care la prima vedere par a fi dificil de mînuit. Din fericire, în felurile de mîncare asiatice nu pot fi întîlnite bucăți mai mari decît se pot introduce odată în gură. În culturile culinare asiatice, alimentele sînt în general tăiate la dimensiuni mici. Spre exemplul, orezul, care este dificil de mînuit cu beţişoarele, este de obicei gătit în aşa fel încît să fie ușor de "mînuit".

Dacă la început, bețișoarele erau realizate dintr-un material ieftin, cum ar fi bambus, ulterior acestea au fost realizate din argint pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare. Pe acele vremuri se spunea că ustensilele din argint protejează de diferitele toxine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?