Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Centrul Carnegie din Moscova: Rusia îi va oferi sprijin lui Dodon cu o condiție

5 iun. 2017,, 12:20   Politică
6376 5

Rusia este gata să-i ofere lui Igor Dodon sprijin complet, inclusiv în reglementarea transnistreană, numai dacă el îşi va consolida influenţa asupra politicii moldoveneşti şi o va folosi pentru stabilirea unui nou format de parteneriat strategic cu Moscova.

Această opinie a fost prezentată pe site-ul Centrului Carnegie din Moscova în articolul "Omul nostru? Ce vrea Moscova de la preşedintele moldovean Dodon".

În opinia autorului Andrei Deveatkov, pentru Rusia "principalul e să-l tragă pe preşedintele Dodon şi Partidul Socialiştilor al lui la un asemenea nivel, încît în Moldova ei să poată lua anumite decizii strategice şi să nu depindă de majoritatea parlamentară de la guvernare. De aici şi susţinerea politică multilaterală a lui Dodon, care îl ajută în jocul politic intern".

"Evident că Vladimir Putin a luat direcţia moldovenească sub control propriu. El are o istorie lungă a relaţiilor cu Moldova, nu întotdeauna bună. Anume aici, în 2003, a fost compromisă semnarea Memorandumului Kozak, a cărui realizare trebuia să devină un succes enorm al diplomaţiei ruse şi să asigure îndeplinirea principalei revendicări înaintate de Occident drept condiţie pentru ratificarea Acordului privind forţele armate obişnuite în Europa – retragerea trupelor şi muniţiilor fostei armate a 14-a din Transnistria. În 2009, la Chişinău s-a produs revoluţia twitter, în urma căreia la conducere au venit forţe politice care au anunţat că noua idee naţională a Moldovei este integrarea europeană, iar relaţiile cu Rusia se vor construi pe pragmatism. De aceea preşedintele rus vrea să-și ia revanşa într-un anumit sens în Moldova", consideră autorul.

El nu crede că autorităţile ruse nutresc anumite iluzii în privinţa lui Dodon, dar "înţeleg foarte bine realităţile din politica moldovenească".

"De aceea Rusia şi-a deschis piaţa doar pentru o singură companie vinicolă mare. Iar cînd Dodon a propus încheierea unui acord privind cetăţenia dublă sau cel puţin ridicarea parţială a restricţiilor tarifare în comerţ, aceste idei au fost întîmpinate cu răceală. De asemenea, Rusia continuă să-l susţină în Moldova şi pe Renato Usatîi, liderul "Partidului Nostru", care îl acuză deschis pe Dodon de înţelegere cu Vlad Plahotniuc. În spaţiul informaţional rus, inclusiv pe resursele apropiate statului, apar regulat articole că în Moldova nu există forţe proruse", atrage atenţia Deveatkov.

El a menţionat că "Moscova, cel mai probabil, vede că preşedintele moldovean împărtăşeşte, în general, abordările guvernului său faţă de Transnistria – de exemplu, referitor la crearea punctelor vamale comune la frontiera moldo-ucraineană. Acestea pot stabili controlul direct al Chişinăului asupra unei bune părţi a comerţului extern al Transnistriei şi va lipsi Tiraspolul de o bună parte din suveranitatea sa".

"De aceea încă nu putem spune că Rusia este dispusă să cedeze Transnistria, deşi aceasta a devenit o problemă permanentă pe capul său, din cauza conflictului din Ucraina, a crizei economice şi din alte multe cauze", conchide autorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?