X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Dodon speră să salveze Moldova de „robia“ Occidentului

2 iun. 2017,, 17:00   Politică
6291 17

Pe parcursul a trei ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (UE), Moldova se află în „robia“ Occidentului.

Numai reluarea unei cooperări strînse cu Rusia, în ultimii ani a permis „redresarea“ situației. Acest lucru l-a declarat președintele Igor Dodon vineri, 2 iunie, în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg, relatează NOI.md.

Semnarea Acordului de Asociere cu UE, potrivit spuselor președintelui, a dus la reducerea semnificativă a exporturilor și creșterea corupției. „Moldova a semnat un Acord al înrobirii cu Uniunea Europeană, pe motiv că va avea de pe urma acestuia beneficii importante. Nouă ni s-au promis „rîuri de lapte și miere și cîrnați pe copaci”. Au trecut însă trei ani și sîntem nevoiți să constatăm înrăutățirea situației în țară. Am pierdut două treimi din exporturile rusești, a crescut în mod semnificativ corupția. Moldova trebuie să fie eliberată din această „robie“. Iată că acum, după opt ani de politică antirusă, am început să redresăm situația”, a declarat președintele în fața participanților la Forumul din Sankt-Petersburg.


Totodată, șeful statului nu intenționează să renunțe la fluxul de investiții occidentale, care este o parte esențială a globalizării. „Noi sîntem gata să acceptăm atît Orientul, cît și Occidentul. Moldova este o țară foarte ospitalieră. Dar noi nu vom permite ca țara noastră să fie folosită ca „carne de tun“, să ne fie impuse în mod artificial legile și principiile de peste mări. În condițiile globalizării, lumea trebuie să devină multipolară, au trecut acele vremuri, cînd o putere putea impune altor țări, ceea ce e bine și ce nu este. Noi dorim să primim oaspeți în Patria noastră, frățește însă, nu boierește”, a rezumat Igor Dodon.

Anterior, președintele a vorbit, în repetate rînduri, despre nevoia de a rezilia Acordul de Asociere, semnat cu UE, pentru a consolida cooperarea cu EURASEC. Astfel, în timpul primei sale vizite în Rusia, care a avut loc în ianuarie, Igor Dodon a anunțat despre intenția lui de a rezilia contractul semnat cu UE în anul 2014, în cazul în care, conform totalurilor următoarelor alegeri parlamentare la putere vor veni forțele politice de opoziție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?