Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Tendințele de pe piața imobiliară în 2017

2 iun. 2017,, 15:04   Economie
12270 0

Experții consideră că în 2017 prețurile apartamentelor și clădirilor comerciale în Republica Moldova vor continua să scadă treptat în cazul în care nu vor avea loc fluctuații valutare spontane sau alte evenimente neprevăzute.

În opinia lor, în 2017 nu se așteaptă o prăbușire bruscă a prețurilor, piața imobiliară este în anticiparea scăderii treptate în intervalul, în medie, de 10 la sută, iar în viitorul apropiat pe piața imobiliară nu se prevede nicio creștere. Această previziune conservatoare a tendințelor pe piața bunurilor imobiliare în 2017 a fost oferită de către experții Bursei Imobiliare „Lara”, relatează NOI.md.

Ei menționează că pentru 2017 continuă să fie neclară chestiunea în ce măsură se va ieftini un „metru pătrat” în țară. De aceea investitorii care doresc să investească mijloacele libere în bunurile imobiliare în 2017 pot sta liniștiți – ei vor avea posibilitatea și timpul necesar pentru a alege și a lua o decizie, iar proprietarii imobilului care nu au posibilitatea să înghețe un obiect vor fi nevoiți să reducă prețurile, ca să rămînă competitivi pe o piață în continua scădere.

Experții precizează că, în ciuda scăderii simțitoare a prețului de vînzare și arendă pe parcursul anului 2016, în 2017 piața imobiliară din țara rămîne una dintre puținele în care merită să se investească. Chiar în situația unui declin real al veniturilor populației, al remitențelor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, precum și al veniturilor din darea în arendă a locuințelor și spațiilor comerciale, bunurile imobiliare continuă să fie atractive pentru investitorii care caută să-și facă capitalul „să lucreze”.

Potrivit experților, există un singur dezavantaj – faptul că numărul acestor investitori se micșorează. Cetățenii care și-au păstrat banii în valută și nu au îndrăznit să le încredințeze băncilor reprezintă unul dintre cele mai stabile grupuri de cumpărători de imobil. Mulți dintre ei primesc bani de la rudele care muncesc în străinătate. Iar statisticile arată o scădere evidentă a remitențelor în perioada 2013-2016, în ansamblu, cu 33 la sută, pe cînd în 2016 – cu 4,44 la sută, comparativ cu anul precedent.

În opinia analiștilor, este cert faptul că această tendință nu poate afecta valoarea bunurilor imobiliare din țara noastră, deoarece o parte a acestor venituri este investită în imobil. După cum s-a menționat, aceasta tendință este specifică nu numai anului 2016, dar în general ultimilor cîțiva ani. Și, chiar dacă admitem că anii 2017-2018 vor deveni un punct de cotitură în acest sens, acest lucru nu va avea un impact imediat asupra prețului unui metru pătrat.

În plus, în ultimii ani stabilitatea nivelului de achiziții imobiliare este determinată și de saltul dolarului și monedei euro, iar mai exact – de prăbușirea monedei naționale. Oamenii care au făcut unele economii le investesc în bunuri imobiliare.

Experții menționează că în 2017 așteptările cumpărătorilor și vînzătorilor vor continua să varieze semnificativ. Spre exemplu, vînzătorii speră că situația de pe piața imobiliară se va stabiliza și prețurile la bunurile imobiliare vor începe să crească din nou. De asemenea, ei mizează pe cetățenii străini, care vor începe să investească cu mai multă încredere în imobilul de la Chișinău. Mulți oameni încă nu au încredere în sistemul bancar, iar imobilul continuă să rămînă o modalitate sigură de păstrare a banilor.

Totodată, cumpărătorii speră, și speranțele lor au fost justificate parțial de faptul că prețurile la bunurile imobiliare în 2017 vor continua să scadă, de aceea ei nu se grăbesc să investească banii economisiți în apartamente. Mai mult, numărul mare de oferte îi alarmează pe potențialii cumpărători. Într-adevăr, mulți dintre dezvoltatori investesc în construcții noi, obținînd un profit de la cei a căror construcție a început anterior (sau chiar nu au fost finalizate). Totodată, constructorii sînt nevoiți să reducă prețul obiectelor „vechi”, pentru a încuraja cumpărătorii și să mențină un program de finanțare a noilor proiecte.

Experții menționează că, deși e ciudat, volumul construcțiilor nu scade, și în 2017 această tendință se va menține. Dezvoltatorii vor continua să investească în imobil, iar companiile de construcții – să construiască. Ca urmare, din cauza cererii slabe, oferta crește, iar acest lucru, la rîndul său, împinge prețurile în jos. O parte considerabilă a dezvoltatorilor va investi în proiecte din mijloacele primite de la vînzările efectuate în faza de construcții. Ei pur și simplu sînt nevoiți să reducă prețurile sau să folosească reduceri pentru a menține programul de finanțare.

Astfel, în 2017 va continua să se mențină decalajul dintre așteptările vînzătorilor și cele ale cumpărătorilor. Acest lucru ține atît de piața primară, cît și de cea secundară a imobilului. Astfel, diferența dintre prețul de vînzare real și cel solicitat poate ajunge de la 10 la sută pînă la 20 la sută. Mai mult decît atît, o situație similară se atestă pe piața locuințelor noi, dar aici, pentru rectificarea ofertei sînt folosite reduceri și promoții. Cumpărătorul se așteaptă la o reducere și vînzătorii care intenționează să-și vîndă imobilul în viitorul apropiat vor fi nevoiți să reducă și mai mult valoarea acestuia.

Experții au constatat că nu există premise pentru îmbunătățirea situației pe piața imobiliară. Piața se află în stagnare și cît de mult va rămîne în această stare este dificil de prognozat. Lipsește principalul lucru – o creștere stabilă a veniturilor reale ale populației, nu există încercări semnificative nici din partea băncilor, nici din partea statului, de a încuraja piața imobiliară. Serviciile comunale sînt din ce în ce mai scumpe și, prin urmare, „presiunea” pe un metru pătrat este în creștere.

Potrivit analiștilor Bursei „Lara”, în 2017 nu avea loc o prăbușire bruscă a prețurilor la bunurile imobiliare din Moldova, deoarece pentru aceasta nu există premise economice. Prețurile la locuințe ar putea scădea cu 9-12 la sută. Argumentul principal este că prețul locuințelor continuă să fie ridicat pentru concetățenii noștri, ținînd cont de faptul că veniturile reale au scăzut în ultimii doi ani.

În ceea ce privește imobilele foarte lichide, cum ar fi apartamentele cu o cameră, cu cea mai bună amplasare în zonele rezidențiale ale capitalei, atunci asupra astfel de obiecte, cel mai probabil, reducerea se va răsfrînge într-o măsură mai mică. Pe lîngă transferurile din străinătate, important este raportul dintre venitul real și inflație. În cazul în care pe parcursul anului în țară se va produce o creștere a veniturilor de 6-7 la sută, iar rata inflației se va menține în intervalul de 4-5 la sută, acest lucru va crea o stare de spirit optimistă, pentru ca oamenii să se comporte mai activ pe piețele de consum, inclusiv pe piața imobiliară. În cazul inflației de 6 la sută, rata dobînzii la creditele ipotecare ar trebui să nu depășească nivelul de 8-9 la sută. După cum s-a menționat, pe piață deja există astfel de oferte. Dar și în acest caz reducerea prețului unui metru păstrat pe piața locuințelor nu poate fi evitată, deși ea va fi inferioară celor 9 la sută.

Dar, pe de altă parte, potrivit experților, din păcate, uneori teoria vine în contradicție cu practica. Astfel, din 2013 și pînă în 2015 inclusiv, diferența dintre veniturile populației și inflația a scăzut brusc, iar în 2015 chiar a atins valori negative. Iar creșterea veniturilor populației în 2016 cu 2,9 la sută a depășit rata anuală a inflației. Dar acest lucru în nici un fel nu a favorizat creșterea sau, cel puțin, stabilizarea prețurilor imobilului.
Acest lucru nu s-a produs, deoarece este importantă anume tendința – depășirea anuală stabilă a inflației de către venituri. Dacă această tendință se va menține mai bine de 2 ani, atunci relansarea pieței imobiliare nu se va lăsa așteptată, ceea ce, cu siguranță, va avea un impact asupra stabilizării prețurilor.

Experții menționează că cele mai solicitate de cumpărători vor fi apartamente cu o cameră și cele cu 2 camere, cu suprafețe mici, cu reparație și mobilier, în blocuri noi, precum și așa-numitele apartamente smart – spații ergonomice cu suprafața de 20 de metri pătrați, construite în conformitate cu standardele europene (în capitalele europene apartamentele mici reprezintă una dintre cele mai populare categorii, din cauza prețului înalt al unui metru pătrat și serviciilor comunale). Potrivit prognozei, segmentul acestor apartamente se va dezvolta cel mai rapid.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?