Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Centrul de Automatizare a gazoductului, lansat la Ungheni

2 iun. 2017,, 14:08   Economie
2163 1

La Ungheni a fost construit şi pus în funcţiune Centrul de Automatizare, ca parte componentă a procesului de interconexiune a conductei de transport de gaze dintre România şi Republica Moldova pe segmentul Iaşi-Ungheni.

Surse din cadrul Ministerului Economiei au relatat că Centrul are ca scop asigurarea funcţionalităţii sistemului de transport de gaze prin monitorizarea şi dirijarea procesului de curgere stabilă a fluxului de gaze dint-un sistem de transport în altul, achiziţia şi interpretarea datelor privind scurgerile de gaze accidentale, integritatea conductei, comanda de la distanţă a instalaţiilor, arhivarea evenimentelor pentru toate instalaţiile de automatizare și efracţie; exportarea datelor către sistemele ierarhice superioare; monitorizarea compoziţiei gazului; semnalizarea stării echipamentelor de achiziţie şi transmitere a informaţiilor; semnalizarea avariilor pe bază de proceduri; luarea măsurilor rapide de remediere; comunicarea datelor referitoare la conductă, în timp real cu un centru similar din România pe baza protocolului de operare dintre cele două state.

Guvernul Republicii Moldova a decis construcţia Centrului de Automatizare Ungheni ca componentă indispensabilă în menţinerea siguranţei şi operabilităţii conductei de transport gaze, decizie luată ca urmare a finalizării lucrărilor aferente construcţiei Gazoductul Iaşi-Ungheni din 2014. Lucrările de construcţie a Centrului au fost finanţate de Guvernul României, conform prevederilor Acordului interguvernamental privind implementarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară.

Construcţia Centrului de Automatizare Ungheni este partea finală a Proiectului de interconectare a sistemelor naţionale de transport gaze ale celor două ţări pe direcţia Iaşi-Ungheni.

Următoarea etapă a proiectului, a cărei pregătire şi implementare a fost lansată în decembrie 2016, este construcţia, pe teritoriul Republicii Moldova, a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Ungheni-Chişinău şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României, al cărui obiectiv constituie unirea pieţelor ţărilor membre ale UE într-o singură piaţă regională integrată direct cu ţările vecine şi securitatea livrărilor în regiune.

Volumul investiţiilor necesare în proiect sînt estimate la 113 mil. euro, iar cea mai mare parte a mijloacelor financiare constituie creditele şi granturile partenerilor de dezvoltare.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?