X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ostalep: Această situație îl pune pe Dodon într-o situație dificilă

2 iun. 2017,, 12:10   Politică
7267 8

Scandalul diplomatic dintre Moldova și Rusia va duce la știrbirea imaginii lui Igor Dodon.

Slăbirea poziției președintelui este unul dintre obiectivele principale ale acelora care au inițiat expulzarea diplomaților ruși din Moldova. Opinia în cauză a fost exprimată într-un interviu pentru vedomosti.md de către fostul vice-ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, directorul Institutului de Studii Diplomatice,Politice şi de Securitate Valeriu Ostalep, informează NOI.md.

Expertul a constatat înrăutățirea rapidă a relațiilor moldo-ruse, după expulzarea reciprocă a diplomaților. „Este absolut evident că la această etapă relațiile noastre cu Rusia se află la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Seria de demersuri diplomatice, politice din partea Moldovei față de Rusia a dus la expulzarea a cinci diplomați ruși din țara noastră, așa ceva nu s-a întîmplat niciodată din ziua stabilirii relațiilor diplomatice dintre cele două țări“, consideră Valeriu Ostalep.


Deznodămîntul situației, potrivit părerii fostului vice-ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, ar putea surveni în curînd. „Este evident că este urmărit un anume scop, despre care nouă nu ni se spune și nu ni se explică nimic, făcînd referire la serviciile secrete. Ori acesta este unul dintre pașii care vor urma, ori va urma un anumit deznodămînt în relațiile moldo-ruse, pe care, eu, de altfel, nu-l aștept în curînd“, a declarat analistul politic.

Înrăutățirea relațiilor diplomatice cu Rusia, după cum a constatat interlocutorul, a avut impactul cel mai negativ asupra imaginii președintelui, în schimb a înregistrat unul pozitiv în ce privește ratingului rivalilor săi politici. „Această stare de lucruri îl pune într-o situație foarte dificilă pe Dodon. El a fost de trei ori în Rusia, acum a plecat din nou într-acolo, s-a întîlnit de cîteva ori cu Putin, iar ca urmare din Moldova sînt expulzați cinci diplomați ruși. Acest lucru arată slăbiciunea Dodon din punctul de vedere al luptei politice interne, știrbindu-i din imagine. Pe de altă parte, acest lucru demonstrează posibilitățile concurenților lui direcți: ai democraților și puterii per ansamblu“, a rezumat Valeriu Ostalep.

De menționat că scandalul diplomatic a izbucnit pe data de 29 mai, după ce cinci angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost declarați de autoritățile Moldovei: persona non grata. Unul dintre ei: asistentul atașatului militar din cadrul Ambasadei Rusiei Alexandr Grudin, care a devenit cunoscut societății după reținerea fostului deputat Iurie Bolboceanu, care, potrivit versiunii anchetei, i-ar fi transmis cetățeanului rus o informație de importanță statală.

Două zile mai tîrziu, pe data de 31 mai, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a anunțat decizia de a expulza din țară cinci angajați ai Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova. Diplomaților li s-a ordonat să părăsească teritoriul Rusiei în termen de trei zile. Igor Dodon a declarat după aceasta că „pentru prima dată în 25 de ani relațiile moldo-ruse s-au pomenit la un pas de prăpastie“, exprimîndu-și, totodată, opinia că decizia Guvernului și a majorității parlamentare a Moldovei contravin intereselor poporului și președintelui ales de ei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?