X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Transnistria a acuzat CC a Moldovei de “etichetare”

31 mai. 2017,, 13:50   Politică
1873 0

Hotărîrea Curții Constituționale (CC) privind statutul pacificatorilor ruși a stîrnit critici dure din partea conducerii Transnistriei.


Acest pas denotă încercările Moldovei de a „eticheta pacificatorii ruși” și de a-i „elimina din regiune”. Opinia a fost exprimată într-un interviu oferit tass.ru de către ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitali Ignatiev, relatează NOI.md.

Reprezentantul guvernului transnistrean și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu interpretarea Curții Constituționale care i-a calificat pe pacificatorii ruși drept „ocupanți”. „Prin verdictul emis, judecătorii moldoveni i-au calificat pe militarii ruși drept „ocupanți”. Acest lucru înseamnă că acuzația a fost lansată la adresa pacificatorilor care au oprit conflictul sîngeros din 1992. Mai mult decît atît, s-a stabilit că autoritățile moldovene sînt obligate să aplice orice măsuri de protecție a integrității teritoriale. Astfel de hotărîri nu numai că complică relația noastră, ci și creează premise legale pentru continuarea tentativelor de compromitere a operațiunii de menținere a păcii sub auspiciile Rusiei”, îl citează tass.ru pe ministrul de externe al Transnistriei.

Vitali Ignatiev a invocat caracterul sistematic al acțiunilor de blocare a rotației contingentului de menținere a păcii în Transnistria. „Organele de forță ale Moldovei în mod sistematic creează diverse obstacole. Militarii din Rusia care se deplasează spre locul de serviciu din Transnistria se confruntă constant cu interdicții de intrare în Moldova și presiune psihologică. Aceste acțiuni contravin cadrului legal și mecanismelor de funcționare a operațiunilor de menținere a păcii. Relațiile cu Chișinăul s-au înrăutățit și amenință cu destabilizarea situației”, a constatat reprezentantul oficial al Tiraspolului la negocierile privind reglementarea transnistreană.

Reamintim că Curtea Constituțională a emis pe 2 mai o hotărîre privind neconstituționalitatea prezenței trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei. Judecătorii CC au menționat că „aproximativ 11 la sută din teritoriul Republicii Moldova este ocupat „de trupe ruse”. În hotărîre se mai stipulează că Moldova este o țară neutră și principiul neutralității nu contrazice Constituției și legislației Republicii Moldova.

Decizia a fost percepută de către reprezentanții Kremlinului drept critică. Astfel, reprezentantul special al MAE al Rusiei pentru misiuni speciale, Serghei Gubarev, a declarat anterior că această decizie „în mod evident, nu va conduce la o îmbunătățire a situației din regiune”. El a făgăduit Tiraspolului că autoritățile Rusiei nu vor revizui statutul forțelor de menținere a păcii în regiune.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?