X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Expulzarea diplomaților: cum va riposta Rusia, în viziunea lui Ostalep

31 mai. 2017,, 13:30   Politică
3260 1

În ultimii 10-12 ani, Republica Moldova se află în punctul cel mai jos în ceea ce privește relațiile sale diplomatice cu Federația Rusă.

Constatarea aparține directorului Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostului viceministru de externe Valeriu Ostalep, solicitat de NOI.md să dea o apreciere deciziei Guvernului privind expulzarea diplomaților ruși din Moldova.

În opinia lui, în spatele acestor probleme grave dintre cele două țări ar sta interese cu caracter politic atît local, cît și geopolitic general.

„Moldova este la punctul cel mai jos al relațiilor sale cu Federația Rusă. Este vorba nu doar de acest incident, dar de starea generală a relațiilor. Eu mă tem ca aici sînt interese cu caracter politic local, dar și geopolitic general, fiindcă războiul dintre Occident și Rusia nu doar că nu s-a încheiat, ci se află în dezvoltare. Expulzarea acestor diplomați este doar un element între problemele care există între noi”, a spus Ostalep pentru NOI.md.

El nu exclude că situația politică creată ar fi o încercare de a șifona reputația lui Igor Dodon, în contextul alegerilor ce urmează, ordinare sau anticipate.

„Vor mai urma incidente și mi-e greu să spun cu ce se vor solda. Din aceste considerente, rolul lui Dodon este de neinvidiat. În primul rînd, se apropie alegerile. Nu știm cînd vor fi și dacă vor fi ordinare sau anticipate. Cunoaștem că astăzi aspectul nostru politic este destul de radical, împărțit în două părți. Și de ordin geopolitic la fel, se pune un accent mare. Poate asta este o pregătire pentru alegeri pentru a separa și mai tare aceste două segmente. Poate este o tentativă de a-l stopa pe Dodon. Pentru că în situația asta, dumnealui arată ca un președinte care nu poate lua decizii. Din punct de vedere formal, el s-a expus, dar din punct de vedere politic, imaginea lui are de suferit. Fiindcă el a efectuat trei vizite în Rusia și, drept urmare, se expulzează diplomații”, a punctat Ostalep.

Întrebat la ce reacție ne putem aștepta din partea Rusiei, fostul viceministru a spus: „Gama de reacții poate fi foarte largă. Atît de largă, încît nu cred ca ea trebuie acum abordată. Poate fi de la o simplă declarație pînă la măsuri dure și nu doar să răspundă simetric la expulzarea diplomaților, dar poate să fie anumite acțiuni, inclusiv de ordin politic față de această guvernare. Pot fi formulate concret anumite poziții”, a conchis fostul viceministru de externe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?