X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Hidrocentralele ucrainene de pe Nistru vor lăsa fără apă 8 mln de persoane

31 mai. 2017,, 12:20   Societate
3285 3

Construcția a șase cascade de Centrale Hidroelectrice Ucrainene pe Nistru va duce la reducerea drastică a nivelului apei în rîu.


Locuitorii din zonele situate pe cursul mediu și inferior al Nistrului vor rămîne fără apă potabilă, ceea ce va duce la un dezastru ecologic și alimentar. Acest lucru a fost declarat în timpul unei conferințe de presă miercuri, 31 mai, de către președintele Partidului Verde Ecologist Anatol Prohnițchi și de o serie de reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, relatează NOI.md.

Comunitatea ecologică este îngrijorată de presupusa amploare a efectelor construcțiilor planificate de către autoritățile ucrainene, a cascadelor din șase Centrale Hidroelectrice pe cursul superior al Nistrului.

„Vom ajunge să suferim de lipsa completă a apei, în cazul în care partea ucraineană va construi hidrocentralele pe cursul superior al Nistrului. Cînd ni se spune că în acest caz vom putea folosi apele subterane, atunci eu răspund că acest lucru este imposibil. În cazul în care în Nistru va scădea drastic nivelul apei, acesta va scădea și în apele subterane. În bazinul rîului Nistru, pe cursul său mediu și inferior locuiesc mai mult de opt milioane de oameni. Ei riscă să rămînă fără apă, ceea ce pune la îndoială existența în continuare a localităților populate în această regiune. Foarte multe depind de acțiunile autorităților, care continuă să tacă“, a menționat președintele Partidului Verde Ecologist Anatol Prohnițchi.

El a menționat importanța reacției imediate a autorităților noastre la planurile Guvernului Ucrainei. „Asigurarea locuitorilor Moldovei cu apă potabilă este parte integrantă a securității naționale. În astfel de circumstanțe, autoritățile trebuie să reacționeze la atentarea unui stat străin la resursa de importanță națională, care, desigur, este pentru Moldova apa Nistrului. În cazul în care autoritățile și societatea civilă vor admite construirea centralelor hidroelectrice, consecințele vor fi ireversibile. Nu vom putea schimba faptul că am fost lipsiți de aproximativ 70% din resursele de apă ale țării“, consideră ecologistul.

Reprezentanții societății civile consideră că problema aprovizionării cu energie, care ucrainenii intenționează să o rezolve prin construirea unei cascade de șase Hidrocentrale pe cursul superior al rîului Nistru, poate fi soluționată prin metode alternative. „Știm cu toții foarte bine că temperatura medie în țara noastră crește pe an ce trece. În aceste condiții, precipitațiile anuale vor scădea brusc și după 20-30 de ani Nistrul va deveni singura sursă de apă potabilă din regiune. Iar programul energetic anunțat de Ucraina poate fi rezolvat prin metode alternative, care nu vor aduce atîtea daune ecosistemului și oamenilor, așa cum va fi în cazul cascadelor Centralelor Hidroelectrice de pe Nistru”, și-a expus părerea președintele Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc.

Ecologiștii au semnat o rezoluție comună în care au semnalat necesitatea de a rezolva problemele Nistrului cu promptitudine. Rezoluția a fost semnată de 20 de reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și ai mișcărilor sociale. Documentul a fost trimis Guvernului, Parlamentului, președintelui, Comisiei Europene și Parlamentului European.

De precizat că inițiativa de a construi cascada din șase Hidrocentrale și finisarea construcției Centralei Hidroelectrice cu Acumulare pe cursul superior al Nistrului a fost enunțată pentru prima dată de reprezentanții Companiei „UkrGydroEnergo“, în noiembrie 2015. Mai tîrziu, construcția acestor obiecte a fost inclusă în programul de dezvoltare a energiei hidroelectrice pînă în anul 2026, prezentat Guvernul Ucrainei în anul 2016. Capacitatea totală a acestor obiecte este estimată la 1,5 GW.

Acest subiect a devenit unul dintre principalele din cadrul negocierilor prim-ministrului Pavel Filip cu colegul de la Kiev Vladimir Groisman, desfășurate la începutul acestui an. Conform rezultatelor acestora prim-ministrul ucrainean a declarat că autoritățile nu intenționează să renunțe la planurile de a construi Centrala Hidroelectrică pe Nistru, dar i-a dat asigurări lui Filip că „vor fi consultări cu reprezentanții din Republica Moldova și că vor fi respectate standardele ecologice internaționale referitoare la protecția ecosistemului rîului“.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?