X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

MAE al Transnistriei: OSCE s-a retras din funcţia de mediator

31 mai. 2017,, 10:40   Politică
1928 0

Ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitali Ignatiev, consideră că "preşedinţia austriacă în OSCE s-a autoretras din funcţia de mediator în negocieri".

El și-a expus opinia într-un interviu pentru agenţia TASS, calificînd drept "paradoxală situaţia cînd părţile conflictului îndeamnă la dialog, sînt susţinute în acest sens de Rusia, în calitate de garant, iar OSCE aproape de jumătate de an înaintează nişte condiţii neîntemeiate: întrevederea pe această platformă va fi oportună dacă Moldova şi Transnistria vor reuşi să se înţeleagă despre ceva în prealabil, iar la şedinţă să fie numai semnarea documentului".

În opinia lui Ignatiev, "o asemenea poziţie contravine radical obiectivului principal şi sarcinilor de lucru al mecanismului "5+2", care a fost format ca o platformă auxiliară permanentă pentru negocierile părţilor sub egida mediatorilor internaţionali".

"Considerăm că şedinţa trebuie să fie desfăşurată şi cu cît mai des. Cu atît mai bine. În esenţă, scopul este de a elabora în comun propuneri, recomandări şi soluţii concrete pentru normalizarea relaţiilor noastre", a spus el.

Comentînd decizia de a institui controlul moldo-ucrainean la frontieră, şeful MAE al regiunii a spus că aceasta este "partea finală a strategiei de blocadă din partea ţărilor vecine, care se realizează din anul 2006".

"Considerăm că decizia privind controlul comun încalcă grav numeroase acorduri care au fost atinse anterior la negocieri cu participarea mediatorilor, precum şi principiile de bază ale purtării negocierilor. E o măsură unilaterală, care se realizează fără a ţine cont de poziţia Transnistriei", a spus el.

Ignatiev a subliniat că "apariţia structurilor de forţă în imediata apropiere de locurile unde sînt dislocaţi militarii transnistreni, acolo unde nu sînt pacificatorii ruşi, poate duce la acutizarea conflictului şi ameninţă stabilitatea regională".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?