X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Societatea pleadează pentru egalitatea de gen în politică

30 mai. 2017,, 16:22   Societate
3025 2

Femeile cheltuie în medie de două ori mai mult timp, în fiecare zi, pentru activități casnice în comparație cu bărbații, chiar dacă sînt angajate în cîmpul muncii.

Majoritatea respondenților unui studiu realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-AXA” au spus că responsabilitățile casnice ale femeilor constituie cea mai importantă barieră de implicare a acestora în politică, transmite IPN.

Potrivit Barometrului de gen „Cum participă femeile și bărbații în politică și procesele decizionale?”, prezentat marți, 30 mai, bărbații într-o măsură mai mare decît femeile își exprimă dorința de a se implica în politică. Cu cît funcția politică este mai importantă, cu atît crește preferința respondenților pentru un bărbat în acea funcție.

Fiind întrebate despre factorii care le-ar descuraja să se implice în politică, majoritatea femeilor au spus că se tem pentru securitatea personală și cea a familiei. La fel au menționat grija pentru responsabilitățile casnice. În timp ce bărbații au răspuns că nu au niciun factor de descurajare de a se implica în politică.

Vicedirectorul CBS-AXA, Vasile Cantarji, a declarat că sondajul arată că femeile reprezintă cel puțin 40% din activul partidelor politice. Această constatare infirmă ipoteza precum că numărul mic de femei candidate ar fi explicat prin numărul mic de femei în partidele politice.

„Femeile se implică într-o măsură mai mare la nivel comunitar. De exemplu, au consultat bugetul localității, au participat la dezbaterile de repartizare a bugetului etc. Pentru toate tipurile de activități vom vedea că rata de participare a femeilor este mai sporită”, a spus Vasile Cantarji, subliniind că în asemenea situație apare o imagine bizară cînd femeile participă într-o măsură mai mare la nivel comunitar, însă deciziile finale sînt luate de bărbați.

Reprezentanta Entității Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitatea Femeilor (UN WOMEN), Asya Varbanova, a spus că, deși există unele progrese privind implicarea femeilor în procesul decizional, situația privind rolurilor în familie între femei și bărbați nu s-a schimbat. „Credem că este o oportunitate să vedem ce putem face pe viitor ca aceste bariere să fie depășite mult mai eficient. Anul trecut Parlamentul a aprobat legea care prevedea introducerea unei cote de participare a femeilor de 40% în procesul decizional. Pentru toți acest lucru a fost un succes, dar uitîndu-ne în datele acestui studiu vedem că bătălia nu este pe deplin cîștigată. Trebuie să depunem eforturi mai mari în ceea ce privește percepțiile și schimbarea lor, ca acestea să devină mult mai egalitare. Avem destul de multe date care arată că avem nevoie de o reformă în cadrul partidelor”, a mai spus reprezentanta UN WOMEN.

Barometrul de gen este primul studiu comprehensiv din Moldova ce abordează implicarea femeilor și bărbaților în politică și procesul decizional. Barometrul a fost realizat în cadrul Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de UN WOMEN, PNUD în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și cu susținerea financiară a Guvernului Suediei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?