Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Cît de periculoase sînt călătoriile în Ucraina

30 mai. 2017,, 10:20   Societate
40650 40

Vladislav Bordeianu

Societatea moldovenească fierbe de nemulțumire după ce față de conaționalii noștri s-a procedat incorect în Ucraina „independentă”.

Ei au fost amendați, nu înainte ca activiștii să organizeze o judecată din cauza panglicii Sf. Gheorghe. Reacția autorităților nu a urmat. Totuși politologii sînt convinși că această problemă trebuie discutată la Kiev și la Chișinău.

Judecata umană
Pe 19 mai, în centrul orașului Odessa, pe Piața Reuniunii, o grupare de „patrioți” ucraineni a atacat un grup de turiști din Moldova, din cauza panglicii „Sf. Gheorghe”, care era legată de antena automobilului. Radicalii au tăiat anvelopele mașinii ca moldovenii să nu poată pleca. Pe o femeie au adus-o pînă la lacrimi. Filmulețul video a fost filmat de naționaliști. În imagini poate fi observat fostul șef al celulei din Odessa a organizației „Pravîi sektor” Sergei Sternenko. El este jurist de profesie, iar de convingere – naționalist. În viață este un om cu un sentiment acut al dreptății, participant activ la „revoluția demnității și luptei poporului ucrainean împotriva agresorului”.



„Activiștii” i-au acuzat pe cetățenii Moldovei că au încălcat legea, venind în Ucraina cu panglica Sf. Gheorghe, deoarece aceasta este interzisă oficial prin legea Ucrainei din 16 mai 2017. Putem admite că grănicerii de la punctul de trecere a frontierei „Palanca”, care au permis intrarea automobilului moldovenesc în Ucraina, nu știau despre aceasta, deoarece, timp de trei luni din ziua intrării în vigoare, Guvernul trebuia să aducă în conformitate toate actele respective. Dar la momentul trecerii frontierei și atacului grupării asupra moldovenilor, legea nu era publicată și nu era în vigoare. Dar cînd oare acest fapt i-a oprit pe naționaliștii radicali, care și-au închipuit că ei sînt legea și poliția? De menționat că patrioții erau atît de agresivi, încît le-au cerut cetățenilor Moldovei să vorbească în limba ucraineană și au declarat că în Ucraina nu e vamă, ci „mitnițea”.

– Este o încălcare administrativă! afirmau radicalii, indicînd asupra panglicii.
– Am trecut vama voastră și nu ne-au avertizat, răspundeau moldovenii, pierduți cu firea.
– La noi nu e vamă, ci „mitnîțea”, au spus naționaliștii.
– Haideți să vorbim în rusă – au propus oaspeții Odessei, care nu înțelegeau limba.
– Ați venit în statul meu și eu vreau să vorbesc în țara mea în limba ucraineană!
Așteptînd poliția, „patrioții” le-au organizat moldovenilor o „audiere”, întrebîndu-i „A cui e Crimeea?”, iar turiștii refuzau să răspundă.
- Vă faceți astfel dușmani în Moldova. Nu procedați corect – au menționat oaspeții Odessei, dar ei nu erau auziți.

Polițiștii veniți la fața locului, în loc să-i rețină pe cei care au spart anvelopele, au scos panglica „Sf. Gheorghe” și au perfectat un proces verbal privind încălcarea administrativă. În același timp, la acel moment legea privind interzicerea panglicii cu pricina nu era semnată de președinte și nu era publicată în presa oficială. Totuși, radicalii nu au fost trași la răspundere. E clar de ce. Ministrul de Interne a dat de înțeles tuturor că ei sînt inamovibili.

Rețeaua de socializare

Între timp, ex-conducătorul reprezentanței organizației „Pravîi sektor” din Odesa Serghei Sternenko, mulțumit de propria faptă, a publicat pe pagina sa pe o rețea de socializare o postare despre acest incident, menționînd că oaspeții „nedoriți” au avut parte de o „discuție de informare” și au fost chemați oamenii legii.



„Astăzi, la Odesa, am observat un automobil cu o simbolică interzisă – panglica Sf. Gheorghe. Proprietarii mijlocului de transport s-au dovedit a fi un grup de cetățeni moldoveni. Inițial, ei au declarat că panglica a fost agățată de niște copii, dar ulterior s-a dovedit că automobilul a fost închiriat și ei nu aveau habar de ce mașina a fost „înfrumusețată” cu simbolul terorismului în Rusia”, a scris Sternenko, fără a ezita să-i mulțumească „pentru vigilență” lui Igor Burenko, care i-a comunicat despre automobilul cu panglica „Sf. Gheorghe”.
„Deribasovskaia, Sadovaia, colț cu Preobrajenskaia. Piața Reuniunii. Stă unul, „gheorghievskii”. Ce crezi Serghei Sternenko?”, a scris Burenko pe rețeaua de socializare, publicînd și o poză cu automobilul cu numere moldovenești.



Postarea despre „patrioții” din Odesa, care au organizat o judecată asupra cetățenilor moldoveni, a stîrnit o reacție puternică a utilizatorilor rețelei de socializare. Aceștia s-au împărțit în susținătorii radicalilor locali și în cei care au criticat comportamentul grupării față de turiști.

„Pentru a evita speculațiile. Atrag atenția asupra faptului că în Odessa este o atitudine bună față de turiști. Dar dacă veniți la noi, respectați-ne țara, legile noastre și aveți în vedere că la orice simbol prorus, declarații sau apeluri va exista o reacția a locuitorilor, care vă vor explica foarte repede că nu sînteți doriți aici. Fiți amabili și nu trebuie să veniți în Ucraina cu simbolica prorusă, cu care sînt uciși cetățenii noștri, și atunci totul va fi bine”, a scris într-un comentariu la postare o locuitoare a Odessei. Și această reacție era una dintre cele adecvate și pașnice. Mulți se exprimau agresiv și brutal și față de panglică, numind-o „colorado”, și față de turiștii, care, în opinia lor, au încălcat legea.

Alții însă l-au acuzat pe Burenko pentru că a chemat polițiștii. La care el a răspuns: „1. Eu fac asta nu pe ascuns, ci în public! 2. – Serioja nu este reprezentantul puterii și nici șef, ci camaradul meu. Eu discut în public cu el o provocare organizată de locuitorii țării vecine. 3. Sternenko nu se supune ordinelor mele „Fas”, „Gav” etc. 4. Accesul tuturor amatorilor panglicii Sf. Gheorghe va fi interzis pe această pagină”.

La rîndul său, utilizatoarea Elizaveta a răspuns: „Igor Burenko, în privința p.1 – ok. Pur și simplu un pîrîtor mărunt. P.2 – dacă există o încălcare, de regulă se adresează la poliție. P.3 – a fost așa cum am scris. P.4 – nu-mi pasă. Pe pagina voastră am ajuns întîmplător, cînd pe FB a început difuzarea fulminantă a filmulețului scîrbos al prietenului vostru. Păcat, moldovenii s-au dovedit atît de timizi. Eu în locul lor aș fi chemat poliția, consulul etc. Aș fi scris o plîngere că dl Sternenko a deteriorat averea cetățenilor altui stat. Sînt martori. Au văzut personal”.

„Moldova ca stat trebuie să-și apere cetățenii, dacă ei nu au încălcat legea. Unde a fost încălcată legea?, a întrebat Gor. Încălcarea nu a existat ca fapt. Mai mult, față de cetățenii Moldovei au fost întreprinse măsuri de spargere a roților, de acuzare de încălcare a legii, care nu a existat în fapt, deoarece la acel moment legea privind panglica „Sf. Gheorghe” nu era aprobată. Mai departe a urmat o presiune fizică și psihologică asupra unor cetățeni fără apărare. O asemenea infracțiune trebuie examinată la Curtea Europeană”.

„Ei nu au încălcat nicio lege, deoarece legea încă nu a fost adoptată. Dacă nu obține cîștig de cauză în instanța ucraineană, atunci la Curtea Europeană, cu siguranță, vor învinge. Mai mult, în Europa se va extinde informația privind ilegalitățile ce au loc în Ucraina”, a menționat Ludmila.

Necunoașterea legii nu scutește de răspundere

Rada Supremă a interzis panglica „Sf. Gheorghe” în Ucraina. Pentru demonstrarea acestui simbol se introduce pedeapsa sub formă de amendă sau arest administrativ. Proiectul de lege a stat pe raft timp de doi ani. Adoptarea lui a fost urgentată de evenimentele din 9 mai 2017, cînd în toată țara au avut loc altercații dintre participanții „Detașamentului nemuritor” și radicali, are au încercat să zădărnicească acțiunile comemorative.

Astfel, pedeapsa pentru demonstrarea în public a panglicii „Sf. Gheorghe” în Ucraina va presupune o amendă de la 850 pînă la 2550 de grivne (de la pînă la ) cu confiscarea panglicii. Pentru încălcarea repetată a acestei legi pe parcursul anului poate fi aplicată o amendă de la pînă la 5100 de grivne (2) sau arestarea administrativă pe termen de 15 zile cu confiscarea panglicii.

Totodată, potrivit proiectului de lege, nu va fi pedepsită utilizarea panglicii sau imaginea ei pe documentele adoptate sau publicate pînă în 1991, pe distincții și medalii, cu care au fost decorați cetățenii pînă în 1991, precum și în calitate de obiecte de anticariat și în manuale. Autorul proiectului de lege este deputatul Frontului Popular Anton Gherașcenko. În nota explicativă la lege se spune că panglica „Sf. Gheorghe” în Ucraina a devenit „simbolul ocupației și agresiunii ruse”. Acum decretul trebuie semnat de președintele Petro Poroșenko și nu există dubii că el o va face.

Cum a apărut panglica Sf. Gheorghe

Panglica Sf. Gheorghe în negru și auriu – culorile stemei de stat a Imperiului Rus, împreună cu ordinul Sfîntului Gheorghe, a apărut în 1776, la indicația țarinei ruse Ekaterina II. În statutul din 1913, culoarea aurie a fost înlocuită cu cea portocalie. Utilizînd aceste culori, au fost confecționate și panglicile pentru Insigna Ordinului militar „Sf. Gheorghe”. Totodată, panglica Sf. Gheorghe era un tribut al armei de aur „Pentru vitejie”. De asemenea, pînă la revoluția din 1917, panglica era folosită ca un semn independent de distincție.
Mai tîrziu, bolșevicii au interzis distincțiile țariste. Panglica negru-oranj a renăscut în 1942, în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, și a început să fie folosită în simbolica militară a URSS. Panglica era utilizată pe felicitări și pancarte de sărbătoare. În 1992, în Rusia a fost instituit Ordinul Sf. Gheorghe cu panglică din trei dungi negre și două portocalii. Iar în 2005, redacția agenției ruse de presă „RIA Novosti” a propus utilizarea acestor panglici în semn de memorie despre victoria în război. Cu sprijinul organizației regionale obștești „Studenceskaia obșcina”, a fost lansată acțiunea „Panglica Sf. Gheorghe”, dedicată Zilei Victoriei.
În „statutul” acțiunii se menționa că panglica Sf. Gheorghe nu este un simbol heraldic sau de distincții, ci o replică a tradiționalului bicolor. Acțiunea a devenit tradițională. Voluntarii împart aceste panglici nu doar în Rusia, dar în peste 30 de țări ale lumii.

Țările care au încercat să interzică panglica Sf. Gheorghe

Ucraina

În 2014 panglica Sf. Gheorghe a devenit un semn distinctiv al separatiștilor din Ucraina. În Rada Supremă a fost înregistrat un proiect de lege privind interzicerea ei în Ucraina. Și doar în această primăvară Rada și-a îndeplinit planul, votînd proiectul de lege privind interzicerea panglicii Sf. Gheorghe. La momentul actual, în Ucraina ele nu sînt interzise oficial, dar în fiecare an, în ajunul Zilei Victoriei, la nivel oficial se recomandă insistent să se renunțe la simbolul „prorus”. În locul ei, autoritățile promovează macul stilizat – simbolul european al veteranilor războiului și comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Belarus

În 2015 președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a propus o alternativă panglicii Sf. Gheorghe – panglica bicoloră – roșu și verde – a drapelului belarus cu floare de măr. Această decizie a fost adoptată după ce panglica Sf. Gheorghe a fost adoptată drept simbol al separatiștilor ucraineni.

Letonia

În 2015 deputații seimului și-au exprimat îngrijorarea față de influența propagandei rusești și au propus interzicerea utilizării panglicii Sf. Gheorghe. În nota informativă la proiectul de lege se menționa că „panglica negru-oranj”, cu fiecare an devine un simbol de proslăvire a imperialismului rusesc și a devenit un semn distinctiv pentru oamenii care trăiesc sub influența propagandei rusești, precum și cei care doresc extinderea teritorială a Rusiei în spațiul fostei URSS”. Însă proiectul de lege a fost scos de cîteva ori de pe ordinea de zi a organului legislativ.

Lituania

La începutul anului 2016 panglica Sf. Gheorghe a fost egalată cu simbolica nazistă. Cu inițiativa de interzicere a ei a venit fracțiunea „Uniunea Patriei – Creștin-Democrații Lituaniei”.

Moldova

Și politicienii moldoveni au văzut un pericol în panglica Sf. Gheorghe. În 2014 deputații Partidului Liberal au înaintat în proiect de lege ce prevedea o amendă de 2,4 mii de lei pentru persoanele fizice și 4 mii de lei – pentru persoanele juridice. Interdicția era explicată de utilizarea panglicii de către separatiștii din estul Ucrainei. În 2015, în Parlament a fost introdus un alt proiect de lege ce interzicea panglica Sf. Gheorghe. Explicația a fost că „simbolul provoacă tensiuni în societate”.

Reacția de răspuns

A trecut mai mult de o săptămînă, dar nici autoritățile Ucrainei, nici cele ale Moldovei, nici Consulatul Moldovei la Odessa nu au reacționat la incidentul cu cetățenii Moldovei în țara vecină. Reprezentanții MAEIE au comunicat că, deocamdată, nu vor comenta acest incident.

Potrivit directorului Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, ex-ministrul de externe Valeriu Ostalep, incidentul de la Odessa cu cetățenii noștri este cel puțin un act de huliganism din partea unei grupări agresive.

„Vom face abstracție de motivele acestui atac, spune politologul. Vom porni de la faptul că „panglica” a supărat foarte tare pe cineva. Dar noi trăim în secolul XXI, parcă nu sîntem sălbatici. Elementar, puteau să roage sau să cheme poliția, care putea explica amabil ce prejudiciu ireversibil comportă această panglică pentru securitatea țării. Agresiunea răutăcioasă și huliganismul evident – toate acestea trebuiau să servească drept motiv pentru o reacție imediată a MAEIE și a Consulatului Moldovei la Odessa. Această problemă trebuie pusă în discuții neapărat și la Kiev, și la Odessa. Nu trebuie să admitem nicăieri o asemenea atitudine penală față de cetățenii noștri, mai ales din partea vecinilor. Manifest o simpatie sinceră față de Ucraina și sînt convins că majoritatea oamenilor de acolo sînt prietenoși și ospitalieri. Dar acest incident trebuie să servească drept un semnal pentru noi că noi trebuie să avem o atitudine mai atentă unii față de alții. Anume de aceea eu insist ca incidentul cu cetățenii noștri la Odessa să fie discutat la nivel înalt. Dacă ați încălcat ceva în Ucraina sau în altă țară, nu e neapărat să fiți tratați în mod criminal. Este incomensurabil ce li se inspiră cetățenilor noștri, precum și comportamentul față de ei. La o încălcare nu trebuie să se răspundă printr-o infracțiune”, a menționat Ostalep.

Istoricul, politologul Zurab Todua s-a întrebat: „În primul rînd, de ce cetățenii Moldovei nu au fost avertizați despre posibilele neplăceri de către angajații poliție de frontieră a Moldovei? În rîndul al doilea, de ce acest lucru nu s-a făcut deja la frontiera Ucrainei?

„Țara vecină traversează o perioadă dificilă din istora sa. Noi putem discuta mult despre detaliile incidentului, să dăm frîu liber emoțiilor, dar realitatea este de așa natură, încît panglica Sf. Gheorghe este percepută extrem de negativ de către o parte a populației din Ucraina. Mai degrabă sau mai tîrziu va veni momentul cînd situația din Ucraina se va stabiliza. Dar pînă atunci va trebui să ținem cont de particularitățile situației de acolo. E straniu că MAIE al Moldovei nu a reacționat la acest incident. Este de două ori mai straniu că nimeni din MAEIE nu s-a gîndit să emită recomandări (la ce să acordăm atenția și de ce să ne protejăm) pentru cetățenii Moldovei, care pleacă cu afaceri sau la odihnă în țara vecină, precum se obișnuiește în practica diplomatică. Dacă MAEIE al RM ar fi emis asemenea recomandări și le-ar fi făcut publice, probabil, această istorie șocantă (și altele similare) nu ar fi avut loc. Din păcate, mulți funcționari publici nu se pot debarasa de obiceiul de a se gîndi la obligațiile lor directe nu din cînd în cînd, dar permanent”, a conchis expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?