X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Erupția unui vulcan dă peste cap programul mai multor companii avia

30 mai. 2017,, 02:32   Externe
1871 0

Erupția unui vulcan din Alaska a ridicat alerta aviatică la cel mai înalt nivel, după ce fumul gros și particulele de cenușă au scăzut vizibilitatea în zonă, relatează CNN. Vulcanul, aflat pe insula Bogoslof din Alaska, a erupt duminică.

Norul de cenușă s-a ridicat pînă la 10.000 de metri altitudine, posibil chiar 13.000 de metri, după cum a anunțat Observatorul pentru Activitatea Vulcanilor din Alaska.

„Am trecut la alerta cu cod roșu din cauza semnalelor seismice crescute în zonă și a condițiilor meteorologice, cu furtuni cu numeroase descărcări electrice", a declarat Jeffrey Freymueller, de la Institutul Geofizic al Universității din Alaska.

Erupția vulcanului a durat aproximativ 50 de minute, iar preocupările vin ca urmare a faptului că acesta se află deasupra unei zone intens tranzitate de avioanele aflate pe traseul Asia-America de Nord. Cenușa emisă de vulcani poate avea un efect devastator pentru o aeronavă, potrivit unui studiu geofizic al cercetătorilor americani: "Cenușa vulcanică este abrazivă, iar la temperaturi înalte poate topi motoarele avioanelor sau poate cauza defecțiuni ale acestora", se arată în studiul respectiv, scrie Digi24.

În 2010, erupția vulcanului islandez Eyjafjallajokull a oprit traficul aerian pentru șase zile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?