X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Studiu: În multe localuri bonul de casă este oferit doar cînd este cerut

29 mai. 2017,, 17:01   Economie
1717 0

În patru din zece restaurante, cafenele și baruri nu se oferă bonul de casă decît atunci cînd este cerut.

Rodion Gavriloi, voluntar din partea Platformei pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului, a spus într-o conferință de presă la IPN că mai frecvent bonurile de casă nu sînt oferite în localurile din municipiul Bălți, dacă e să compari cu municipiul Chișinău și Cahul. Datele au fost obținute în cadrul unu studiu repetat realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS) pentru a verifica cum se respectă legea privind controlul tutunului.

Rodion Gavriloi a spus că din totalul de 326 de localuri monitorizate în 12 cazuri s-a refuzat eliberarea bonului de casă motivîndu-se că mașina de casă şi control cu memorie fiscală este defectată sau este la reparație, iar în alte zece cazuri chelnerii/barmanii au adus repetat nota de plată spunînd că aceasta este tot ce pot oferi.

Mai des se refuză eliberarea bonului fiscal în localurile care încalcă legea antifumat. Astfel, fiecare al șaselea local în care se fuma a fost refuzată prezentarea bonului de casă în comparație cu fiecare al paisprezecelea local în care nu se fuma. De asemenea, în fiecare al cincilea local în care se fuma bonul de casă eliberat în orele de vîrf (19.00-23.00) a fost cu numerele de la 1 pînă la 3, ceea ce înseamnă că pînă la acea oră nu s-au eliberat bonuri de casă. De asemenea, în cadrul studiului s-a constatat că marea majoritate a chelnerilor lucrează fără un contract de muncă, dar sînt și chelneri care nu știu să lucreze cu aparatul de casă și control.

În 40% din localurile supuse monitorizării lipseau informațiile despre numerele de telefon ale Agenției pentru Protecția Consumatorului.

Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe la PAS, a menționat că se fac evaziuni fiscale de proporții în baruri și restaurante la nivel național. Acesta a mai spus că asemenea localuri intenționat încalcă legea știind că vor achita o amendă de 10 mii de lei și vor putea să activeze mai departe în condițiile vechi.

La monitorizare au participat voluntari din Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului și activiști civici din municipiile Chișinău și Bălți. Monitorizarea a fost posibilă grație proiectului „Moldova fără fum de tutun”, finanțat de „Campanian fos Tobacco-Free Kids” și „Bloomberg Philanthropies” și implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?