X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cum este respectată legea antitutun în spațiile publice

29 mai. 2017,, 16:01   Societate
1853 0

Peste 90 la sută dintre spațiile publice respectă legea antitutun, potrivit datelor unui studiu prezentat astăzi de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS), informează Moldpres.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul de programe al Centrului PAS, Ghenadie Țurcanu, a specificat că studiul a fost realizat în perioada 1 ianuarie - 2 martie curent în 326 de restaurante, cafenele și baruri, 72 de instituții medicale și 70 de instituții de învățămînt din mun. Chișinău, Bălți și Cahul. „Potrivit rezultatelor, 97% dintre localurile de alimentație publică (96% în anul 2016) respectă legea și au afișat la intrare în încăperi semnul unic de interzicere a fumatului, iar în încăperile a 91% restaurante, cafenele și baruri nu s-a atestat fumatul”, a spus Țurcanu.

Totodată, studiul a arătat că în patru din zece restaurante, cafenele și baruri nu se oferă bonul de casă după ce chelnerii/barmanii încasează banii și aduc restul, astfel clienții sînt nevoiți să solicite repetat bonul de casă. „Cea mai mare pondere de neprezentare a bonurilor de casă se înregistrează în localurile din mun. Bălți (77%), în comparație cu mun. Chișinău (33%) și Cahul (30%). Din totalul de 326 de localuri monitorizate, în 12 cazuri s-a refuzat eliberarea bonului, motivîndu-se că maşina de casă şi control cu memorie fiscală este defectată sau este în reparație. Mai des se refuză eliberarea bonului fiscal în localurile care încalcă legea antifumat”, a precizat Țurcanu.

Cercetarea a mai stabilit că 99 la sută dintre instituțiile de învățămînt respectă legea și au afișat la intrare semnul unic de interzicere a fumatului, în comparație cu 90% în instituții medicale. „În rezultatul monitorizării, au fost întocmite și transmise 30 de sesizări către centrele teritoriale de sănătate publică (Chișinău-22, Bălți-8) pentru restaurantele, cafenelele și barurile în încăperile cărora se fuma. O treime dintre localurile în care s-a atestat fumatul, au fost aceleași care au fost identificate în cadrul monitorizării din anul trecut ca localuri care încalcă legea”, a specificat Ghenadie Țurcanu.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, pentru încălcarea prevederilor Legii antitutun au fost aplicate amenzi în sumă totală de peste șapte milioane de lei, dintre care au fost achitate doar în jur de două milioane de lei. Cele mai multe amenzi au fost aplicate în municipiul Chișinău.

Legea privind controlul tutunului a intrat în vigoare pe 31 mai 2016. Conform documentului, fumatul este interzis în localurile de tip închis, în mijloacele de transport, inclusiv cele private în care se află minori, sub acoperişul staţiilor de transport public, în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor sociale distractive şi de alt gen.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?