Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Declarație: Parlamentul UE ia partea unui terorist

29 mai. 2017,, 22:33   Externe
1694 0

Guvernul ungar va protesta pe lîngă organizațiile internaționale împotriva recentei rezoluții adoptate de Parlamentul European (PE) în care acesta "a luat partea unui terorist în defavoarea Ungariei și a poliției sale care au fost atacate", a declarat luni ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MTI.

Potrivit șefului diplomației ungare, rezoluția Parlamentului European "caută scuze" pentru o persoană condamnată pentru terorism, ceea ce este "inacceptabil și intolerabil". Szijjarto a explicat că persoana la care se face referire în textul rezoluției, un bărbat prezentat ca Ahmed H., a condus un grup de migranți la punctul de trecere de la Roszke pentru a "lansa un atac împotriva poliției ungare aruncînd pietre, bucăți de beton și sticle ore în șir".

În acest sens, guvernul ungar va trimite un apel către Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Organizația Tratatului Nord-Atlantic NATO, a subliniat ministrul de externe de la Budapesta.

Parlamentul European a votat la 17 mai o rezoluție în favoarea invocării împotriva Ungariei a Articolului 7 din Tratatul UE — ce poate duce la suspendarea dreptului de vot al acesteia — pentru "încălcarea gravă a valorilor" europene. Instituțiile europene sînt nemulțumite de unele politici promovate de premierul Viktor Orban, respectiv modificările legislative ce privesc politica de azil pentru refugiați, organizațiile nonguvernamentale și educația.

Premierul Viktor Orban a criticat la rîndul său rezoluția PE într-un interviu acordat acum 10 zile postului public Kossuth Radio, referindu-se între altele la un pasaj din document referitor la niște divergențe între poliția ungară și un grup de migranți la granița de sud a Ungariei, în septembrie 2015, pasaj în care se afirmă că un cetățean sirian implicat în respectivul incident "a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru simplul motiv că a folosit un megafon pentru a calma tensiunile și că a aruncat cu trei obiecte în poliția de frontieră". În realitate, a spus premierul ungar, sirianul în cauză a forțat zidul de la graniță, a folosit megafonul pentru a încerca să instige mulțimea și i-a atacat pe polițiștii de frontieră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?