X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Expert: Aprecierea leului reduce bugetul, însă fără să reducă şi preţurile

29 mai. 2017,, 12:21   Economie
2701 3

Tendinţa stabilă de apreciere a leului moldovenesc din 2017 reduce esenţial veniturile la bugetul de stat, fără să reducă însă indicele preţurilor de consum.

Într-un interviu fostul şef al Departamentului sectorul real al economiei al Ministerului Economiei, expertul independent Dumitru Barbalat, a atras atenţia la faptul că la stabilirea veniturilor bugetului pentru anul 2017, Guvernul a făcut calculele în baza cursului mediu de schimb în raport cu dolarul la nivelul de 20,4 MDL:$1.

"Dar iată că deja de cîteva săptămîni cursul se menţine la nivelul de 18,3 MDL:$1. Dacă situaţia nu se va schimba, veniturile bugetului se vor reduce de la 33,22 mlrd. lei pînă la 29,8 mlrd. lei. Încasările reale la buget în luna mai sînt de două ori mai mici decît în primele luni ale anului curent", a menţionat expertul.

Potrivit lui, partea de cheltuieli a bugetului se menţine la nivelul de 37,38 mlrd. lei. Astfel, deficitul real al bugetului se va majora aproape de două ori - de la 4,16 mlrd. lei pînă la 7,59 mlrd. lei.

"Evident că vor urma modificări la toate bugetele şi la fondul asigurărilor medicale, atît la venituri, cît şi la cheltuieli. Vor fi micşorate transferurile la bugetele locale. Şi vor urma multe alte corectări", a remarcat Barbalat.

În opinia sa, ar fi fost normal ca Guvernul şi Banca Naţională (BNM) să prezinte prognozele referitor la politica de stat în domeniul finanţelor, creditelor, preţurilor, reglementării valutare.

"Însă ei nu se împart cu noi cu aceste lucruri. Pentru noi sîntem pur şi simplu contribuabili şi consumatori de mărfuri şi servicii, care mereu sînt nemulţumiţi de salarii şi pensii, chiar şi după o indexare substanţială", a spus el.

Expertul consideră că ar fi normal ca acest curs al leului în apreciere să se reflecte asupra preţurilor de consum, însă aşa ceva nu se atestă.

"Cei din comerţ îşi umplu buzunarele acum, în condiţiile unor preţuri neschimbate sau chiar ridicate, chiar dacă importul se ieftineşte din cauza aprecierii leului. Şi nimeni nu împiedică acest lucru", a remarcat Barbalat.

El a amintit că în 2016 Guvernul a refuzat să reglementeze cel puţin nomenclatorul nimic al preţurilor, făcînd referire la lipsa unei structuri speciale în stat, care ar putea urmări respectarea regulilor de formare a preţurilor.

Expertul consideră că societatea ar trebui să atenţioneze Ministerul Finanţelor, BNM, Guvernul şi Parlamentul despre situaţia creată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?