Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Întîlnire de gradul zero! Macron și Putin se întîlnesc la Versailles

29 mai. 2017,, 10:27   Externe
2594 2

Noul președinte francez Emmanuel Macron îl va primi luni pe omologul său rus Vladimir Putin la Palatul Versailles - reședința regilor Franței - pregătit să angajeze o "relație în forță" cu liderul de la Kremlin, pe care nu intenționează să-l menajeze în dosarul sirian sau în problema Ucrainei, relatează AFP.


Tînărul șef al statului francez încheie astfel un maraton diplomatic, după ce a participat joi la summitul NATO la Bruxelles, apoi la summitul G7 la sfîrșitul săptămînii la Taormina (Italia), o probă de foc simbolizată printr-o strîngere bărbătească de mînă cu președintele american Donald Trump.

"Donald Trump, președintele turc (Recep Tayyip Erdogan) și președintele rus sînt într-o logică a relațiilor în forță, care nu mă deranjează", a declarat Emmanuel Macron pentru Journal du Dimanche.

Chiar dacă nu crede în "invectiva publică", Macron, 39 de ani, înțelege "să nu lase nimic să treacă de la el" în convorbirile sale cu 'greii' acestei lumi, notează AFP. El promite un "dialog exigent", "fără nicio concesie", cu omologul său rus, care menține în ultimii ani relații tensionate cu Occidentul.

Pe agenda întîlnirii lor de luni figurează teme precum relațiile franco-ruse, viziunile lor asupra viitorului Uniunii Europene, lupta împotriva terorismului și crizele regionale, Ucraina, Siria, dar de asemenea Coreea de Nord și Libia.

Cei doi lideri au programată o întîlnire tete-a-tete la miezul zilei. Apoi, au prevăzute un dineu în prezența delegațiilor, o conferință de presă comună și inaugurarea unei expoziții care servește ca pretext pentru această întîlnire.

Expoziția "Petru cel Mare, un țar în Franța" reînvie amintirea vizitei lui Petru I, personalitate dragă lui Vladimir Putin, la Versailles în mai și iunie 1717, un eveniment care avea să impulsioneze relațiile diplomatice între Franța și Rusia.

Vladimir Putin se va deplasa de asemenea la noul Centru spiritual și cultural ortodox rus, care dispune și de o catedrală în stil rusesc, în centrul Parisului.

Putin plănuia să participe la inaugurarea acestui centru în octombrie 2016, dar escaladarea verbală între Paris și Moscova provocată de campania militară a regimului sirian și aliatului său rus împotriva zonei controlate de rebeli la Alep (nordul Siriei) l-a făcut să renunțe la această vizită.

Pentru Emmanuel Macron este necesar să se "vorbească cu Rusia" pe tema crizei siriene pentru a "schimba cadrul de ieșire din criza militară" și "construirea într-o manieră mult mai colectivă a unei soluții politice inclusive".

Președintele francez estimează că îndepărtarea occidentalilor în acest dosar, în avantajul procesului de încetare a focului mediat de Rusia, Iran și Turcia, înseamnă "înfrîngerea" lor.

În același mod, el intenționează să discute pas cu pas dosarul ucrainean. "Rusia a invadat Ucraina", a declarat Macron la încheierea G7, în timp ce Moscova neagă orice implicare în acest conflict.

Pentru a stabili o relație personală, fiecare va trebui să facă un pas spre celălalt. Emmanuel Macron a afirmat în timpul campaniei sale că "nu face parte dintre cei care sînt fascinați de Vladimir Putin" și că nu împărtășește "valorile" acestuia.

În mesajul său de felicitare trimis tînărului omolog francez după alegerea sa, Putin a pledat pentru "depășirea neîncrederii reciproce".

Întîlnirea dintre Macron și Putin intervine după ce în timpul campaniei electorale franceze președintele rus a primit-o la Kremlin pe candidata extremei drepte Marine Le Pen, iar mișcarea politică "En Marche!" al lui Emmanuel Macron a fost victima unui atac informatic, atribuit hackerilor ruși.

Potrivit lui Thomas Gomart, de la Institutul francez pentru relații internaționale (IFRI), Putin intenționează să "corecteze imaginea foarte negativă pe care a lăsat-o în timpul campaniei prezidențiale, primind-o pe Le Pen".

Palatul Elysee anunță, în ceea ce-l privește, că va reitera faptul că "prioritatea franceză este Germania și proiectul european, în timp ce Moscova a mizat pe dezintegrarea Europei".

La Moscova, Fiodor Lukianov, președintele Consiliului pentru politică externă și de apărare, estimează că este "evident că partea rusă încearcă o ieșire din impas".

Cu toate acestea, "nu trebuie să avem așteptări de la această vizită; ideea este ca cei doi lideri să se cunoască și să creeze o ambianță pozitivă ...sau nu", spune el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?