Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Inflația în Moldova accelerează

29 mai. 2017,, 08:49   Economie
3843 1

În Moldova accelerează inflația, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Băncii Naționale a Moldovei, în aprilie curent rata anuală a inflației s-a poziționat ușor peste limita superioară a intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută. Aceasta a înregistrat nivelul de 6,6 la sută, fiind cu 1,5 puncte procentuale superioară celei din luna precedentă.

Potrivit BNM, în aprilie 2017 rata anuală a inflației de bază s-a situat cu 0,3 puncte procentuale peste nivelul consemnat în luna precedentă, constituind 4,9 la sută.

BNM specifică că accelerarea inflației în aprilie curent corespunde recentei prognoze a BNM care a depășit previziunea ratei medii anuale a inflației pe anul 2017, majorîndu-se încă cu 1,6 puncte procentuale – de la 5,2 la sută pînă la 6,8 la sută.

Specialiștii BNM specifică că echilibrul riscurilor pe termen mediu aferente inflației continuă să fie influențat de un complex de factori externi și interni. Totodată, riscurile externe sînt legate de fluctuația prețurilor la produsele petroliere și cele alimentare pe piața mondială.

Potențialele riscuri și incertitudini interne la adresa inflației decurg din impactul modificărilor de accize aferente politicii bugetar –fiscale pe anul 2017, deficitului fiscal și din perspectiva recoltei din anul 2017.

Totodată, potrivit specialiștilor de la BNM, incertitudinea nivelelor de ajustare a tarifelor la serviciile reglementate prezintă riscuri suplimentare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?