Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Antarctica devine verde şi de nerecunoscut

4 apr. 2018,, 02:03   Externe
10571 0

Cercetătorii au descoperit zone întregi din peninsula nordică a Antarcticii acoperite cu muşchi, furnizînd dovezi clare ale schimbării climatice, chiar şi în cele mai reci şi izolate locuri de pe planetă.

Savanţii au găsit două specii diferite de muşchi în această regiune, scrie Science Alert.

Matthew Amesbury, cercetător la Universitatea Exeter din Regatul Unit şi autorul acestui studiu, a precizat că „oamenii cred că Antarctica este un loc numai cu gheaţă, dar studiul nostru arată că părţi din continent sînt înverzite şi este foarte posibil să devină şi mai verzi”.


În prezent, pe mai puţin de 1% din suprafaţa Antarcticii este viaţă vegetală. Totuşi, în anumite zone din peninsulă, se dezvoltă muşchi pe solul care se dezgheaţă parţial în timpul verii, formînd un strat subţire care îngheaţă la terminarea verii. Astfel, muşchii crescuţi se pot observa stratificat, cercetătorii văzînd că dimensiunea acestora a crescut la cei mai recenţi, fiind mai mari de 4-5 ori decît cei mai vechi.

Savanţii au luat mostre de sol dintr-o zonă care se întinde pe 640 de kilometri, descoperind schimbări dramatice în ultimii 150 de ani.

În imaginea de jos realizată de Amesbury se poate observa un peisaj care arată schimbările drastice ale Antarcticii.

De asemenea, autorii sînt de acord că schimbările curente sînt doar începutul. „Aceste schimbări, combinate cu zonele tot mai extinse lipsite de gheaţă, vor duce la o alterare la scară mare a ecosistemului, înfăţişării şi peisajului peninsulei antarctice în restul secolului XXI”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?