Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Liderii G7 amenință Rusia

27 mai. 2017,, 21:59   Externe
3799 1

Liderii G7 s-au declarat dispuşi sâmbătă să impună sancţiuni suplimentare vizând Rusia, pe care o acuză pentru conflictuul ucrainean, potrivit declaraţiei finale a summitului de la Taormina, din Sicilia, relatează AFP.



„Sancţiunile vor putea fi ridicate atunci când Rusia îşi va respecta angajamentele. De asemenea, suntem pregătiţi să luăm măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei, dacă va fi necesar”, se arată în comunicatul ce adoptă un ton deosebit de ferm.

Moscova a fost suspendată din G8 după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în 2014. De asemenea, ţara este vizată de sancţiuni economice pentru implicarea în conflictul din estul Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morţi în trei ani.

Rusia neagă că ar susţine rebelii separatişti proruşi care se luptă cu trupele ucrainene, însă G7 a reiterat clar acuzaţiile care o vizează. „Subliniem responsabilitatea Federaţiei Ruse în conflict şi rolul pe care trebuie să îl joace pentru a reinstaura pacea şi stabilitatea”, au afirmat liderii organizaţiei, reluând condamnarea “anexarea ilegală a Crimeei”.

Chestiunea sancţiunilor vizând Rusia este ridicată în mod regulat, iar poziţia americană în acest dosar a ridicat semne de întrebare.

Ridicarea sancţiunilor este legată de aplicarea de către Rusia a acordurilor de pace de la Minsk, semnate în 2015, a amintit G7.

Liderii celor mai dezvoltate şapte economii din lume şi-au exprimat, însă, diviziunea privind clina, Statele unite fiind inflexibile şi refuzând să îşi exprime susţinerea faţă de Acordul de la Paris pentru combaterea încălzirii climatice.

„Discuţia a fost francă, poate mai francă decât la summiturile precedente”, a recunoscut şeful Guvernului italian, Paolo Gentiloni, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia G7.

Însă, în pofida presiunilor repetate din partea europenilor (Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie şi UE), a Canadei şi Japoniei, Donald Trump nu a cedat.

„Statele Unite ale Americii sunt în curs de reevaluare a politicii lor privind schimbarea climatică şi privind Acordul de la Paris şi, în consecinţă, nu sunt în măsură să se alăture consensului în acest subiect”, se arată în declaraţia finală.

„Luând act de acest proces, şefii de stat şi de Guvern din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie, precum şi Comisia Europeană îşi reafirmă angajamentul faţă de implementarea rapidă a Acordului de la Paris”, se adaugă în text.

În concluzie, declaraţia finală a summitului, ce a început vineri în celebra staţiune balneară din Sicilia, constată lipsa de unitate privind încălzirea climatică – o premieră după zecile de comunicate G7 în care se afirma necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Voi lua o decizie finală privind Acordul de la Paris săptămâna viitoare!”, a scris pe Twitter preşedintele american, la încheierea summitului.

Deşi unele delegaţii au încercat să minimalizeze această decizie amânată, cancelarul german Angela Merkel a fost mult mai directă. „Toate discuţiile privind clima au fost foarte dificile, ca să nu spune nesatisfăcătoare”, a spus şefa Guvernului de la Berlin. „Avem o situaţia de şase contra unul, ceea ce înseamnă că nu există nici un indiciu dacă Statele Unite vor rămâne sau nu în Acordul de la Paris”, a spus ea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?