Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cine trebuie să-și asume șefia administrației capitalei în lipsa lui Chirtoacă?

26 mai. 2017,, 16:00   Capitala
3483 0

La o eventuală suspendare din funcție a primarului capitalei prin decizie judecătorească, va fi desemnată o persoană care să-i exercite atribuțiile.

Candidatura va fi propusă și votată în ședința Consiliului municipal Chișinău.

În condițiile reținerii primarului Dorin Chirtoacă pentru 72 de ore și a cercetării viceprimarului Nistor Grozavu în arest la domiciliu, IPN i-a întrebat pe mai mulți consilieri municipali, din diferite fracțiuni, cine trebuie să-și asume responsabilitatea pentru administrarea treburilor în oraș.

Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, a declarat că în lipsa primarului și a viceprimarului nu se va întîmpla nimic, în condițiile în care Dorin Chirtoacă în ultimii ani a cam lipsit de la muncă. În opinia sa, chiar și în lipsa primarului, mai prost lucrurile în oraș nu au cum să meargă decît cum au mers pînă acum. Alesul local a mai spus că urmează a fi examinat cadrul legal pentru a se decide acțiunile de mai departe ale fracțiunii.

Consilierul Fracțiunii Blocului Electoral „Platforma Popular Europeană – Iurie Leancă”, Veaceslav Bulat, a spus că în condițiile suspendării primarului din funcție, în decurs de cinci zile CMC trebuie să împuternicească o persoană care să exercite funcțiile edilului. Legea nu specifică dacă această persoane trebuie să reprezinte executivul sau consiliul. Alesul local a insistat însă că deocamdată nu au intervenit condițiile în care poate fi desemnat un interimar, pentru că nu există o decizie de suspendare a primarului, emisă de o instanță de judecată.

Ilian Cașu, consilierul Partidului Politic „Partidul Nostru”, a menționat că se atestă o situație fără precedent. Potrivit legislației, în termen de cinci zile urmează să se convoace CMC, însă nu este clar dacă e vorba despre cinci zile de la reținerea primarului, fie din momentul eventualei înaintări a unei învinuiri sau a suspendări din funcție. Potrivit consilierului, dacă se ajunge la etapa de numire a unui primar interimar, acest proces trebuie să fie maximum transparent, astfel încît să se evite „trucurile și combinațiile politice ale tandemului Plahotniuc-Dodon”.

Consilierul Partidului Democrat, Liviu Oboroc, a declarat că situația respectivă este una nemaiîntîlnită și în acest sens se atestă anumite lapsusuri legislative. În opinia sa, cel mai probabil va fi identificată o soluție și pentru asigurarea interimatului ar putea fi numită o persoană din executiv.

Consilierul neafiliat Ion Ștefăniță crede că CMC se va convoca luni, la inițiativa reprezentanților administrației secretariatului Consiliului, pentru a discuta despre situația creată, dar și referitor la alte proiecte de pe agenda CMC.

Solicitat de IPN, președintele fracțiunii Partidului Liberal, Ion Cebanu, nu a răspuns la telefon.

Primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost reținut în seara zilei de 25 mai, de către procurorii anticorupție și ofițerii CNA în dosarul parcărilor cu plată. Edilul a fost plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore, fiind bănuit de trafic de influență. Reținerea edilului vine la o lună de la reținerea în același dosar a viceprimarului Nistor Grozavu, care în prezent se află în arest la domiciliu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?