Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cele mai «eroice» declarații ale primarului despre „venirea CNA-ului”

27 mai. 2017,, 01:00   Societate
10801 5

Pe 24 noiembrie 2016, primarul Dorin Chirtoacă comenta perchezițiile care au avut loc la mai mulți funcționari publici din cadrul Direcției educație a municipiului Chișinău: „Era de așteptat ca aceste lucruri să se întîmple. Ei au fost avertizați la ședințele anterioare ale Primăriei să activeze în limita legii”.

În același mod a comentat edilul și reținerea vicepretorului sectorului Buiucani Mistreanu Vasile, pe 6 aprilie 2017: „Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, în nenumărate rînduri, inclusiv în ziua de ieri, în cadrul unei şedinţe cu participarea conducătorilor direcţiilor şi întreprinderilor municipale, i-a avertizat pe toţi funcţionarii asupra necesităţii respectării cu stricteţe a legislaţiei în vigoare şi neadmiterii faptelor de corupţie în activitate”, se arăta într-un comunicat al Primăriei capitalei.

Ulterior, Dorin Chirtoacă a comentat inițiativa de a se face o investigație cu privire la parteneriatul dintre municipalitate și compania "EME Parkleitsystem", care urma să administreze parcările cu plată din capitală: „Orice investigație se dorește, poate fi făcută. S-au făcut și pînă acum de multe ori. Noi sîntem, în ultima perioadă, inundați de minciuni și insinuări din partea acestor oponenți. Fel de fel de „artiști”, nu fac decît să denigreze proiectele noastre...”, a spus Chirtoacă.

La scurt timp, Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar penal în privința proiectului „Regulamentul de funcționare a parcărilor și parcajelor auto cu plată în municipiul Chișinău". Ofițerii CNA au luat act de un demers înaintat de către consilierul municipal din partea PSRM Vadim Filipov.

Către sfîrșitul lunii aprilie, cînd au început perchezițiile la Primărie în baza dosarului parcărilor cu plată, care au avut loc la cîteva zile după ninsoarea de pe 21 aprilie, Dorin Chirtoacă declara că perchezițiile CNA îi pot demotiva pe muncitori să lichideze consecințele calamității: „Nu avem nimic împotriva oricăror investigații cu privire la oricare dintre activitățile Primăriei. În același timp, este cumva de neînțeles că acest lucru se întîmplă la o perioadă mai mare de timp de cînd a fost deschis dosarul penal. Acest dosar a fost deschis anterior, poate chiar și cu cîteva luni sau cu cîțiva ani în urmă. Iar propriu-zis acțiunile au loc acum, în timpul calamităților naturale. Poate duce chiar la demotivarea colegilor în ceea ce privește continuarea activității și lichidării consecințelor calamității. Pînă cînd nu vor fi prezentate probe, nu avem cum și nu este corect să acuzăm", a remarcat primarul.

Acum o lună, cînd ofițerii CNA efectuau percheziții în biroul vieprimarului Nistor Grozavu, Dorin Chirtoacă a spus: „Mai în glumă, i-am întrebat: după mine cînd vin? Mi-au zis că data viitoare”.

În aceeași seară, la o emisiune TV, primarul a reiterat: „Pentru mine nu este o problemă să fiu ridicat oricînd. Dacă au această intenție organele de urmărire penală, din diverse motive, nu este nevoie să meargă pe ocolite, pot să vină direct în biroul 42, Primăria Chișinău”.

Două zile mai tîrziu, Dorin Chirtoacă a spus că nu se teme de CNA și de niciun organ de anchetă: „Nu mă tem de CNA. Doar dacă aș avea un conflict pe propria conștiință. Greșeli pot fi în activitatea mea, dar lucruri făcute cu rea credință nu am făcut. Locul hoților este la pușcărie. Indiferent dacă este cunoștință, rudă sau președinte. Orice om trebuie să răspundă pentru faptele sale. Cine știe, poate am și eu hîrtii semnate cu abateri, pot fi mii cu asemenea greșeli", a declarat edilul.

Menționăm că primarul a fost reținut ieri, pentru 72 de ore, fiind suspectat de corupție și depășirea atribuțiilor de serviciu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?