X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Caruselele din capitală - pericol public pentru copii

25 mai. 2017,, 12:10   Capitala
7164 0

Caruselele din capitală sînt uzate în proporţie de aproape 80 la sută, iar autorităţile spun că nu au bani pentru a le înlocui cu altele noi.

Construcţia unui parc modern de distracţii ar costa aproximativ 10 milioane de euro, aşa că nici Primăria Chişinău şi nici agenţii economici din ţara noastră nu sînt cointeresaţi să facă astfel de investiţii pentru agrement, scrie prime.md, citat de NOI.md.

În aceste condiţii, locuitorii oraşului sînt nevoiţi să se mulţumească cu leagănele şi instalaţiile ruginite, moştenite din perioada sovietică.

Parcul de distractii de pe strada Trandafirilor este unul dintre puţinele din capitală, care dispune de peste 10 carusele funcționale. Majoritatea au fost fabricate încă în perioada sovietică şi reparate de sute de ori. Cea mai veche instalaţie are în jur de 30 de ani. Aceasta a prins rugină și s-a transformat în fier uzat.


Deşi recunosc că le este teamă să urce în caruselele ruginite, vizitatorii spun că vin aici pentru că nu au alternative.

Administratorul parcului de distracţii din sectorul Botanica susţine că nu dispune de bani pentru a-l moderniza. Asta pentru că ar avea un venit anual brut de 60 de mii de lei, iar cel mai ieftin carusel costă aproximativ 350 de mii de euro.

"Pentru a reînnoi acest parc, trebuie să cumpărăm 10-12 carusele italiene, care ne-ar costa în jur de 5-6 milioane de euro", a spus administratorul parcului de distracţii, Igor Zaharov.

Situaţia este şi mai tristă în cazul parcului de distracţii din Valea Morilor.

Dacă pe timpuri acest parc de distracţii din sectorul Buiucani era unul dintre cel mai popular din capitală, acum aici bate vântul. Aproape toate caruselele sînt defecte, iar cele funcţionale nu mai sînt atît de atractive pentru copii, şi de ani buni adună praful.

"Azi am avut 4 oameni. Şi poate asta şi va fi totul. Sînt zile cînd în general nimeni nu vine", a zis operatorul parcului de distracţii, Viorel Rață.

Reprezentanţii Direcţiei municipale Parcuri de cultură şi odihnă spun că pentru construcţia unei zone moderne de agrement în capitală, sînt necesare investiţii de peste 10 milioane de euro, bani pe care Primăria nu-i are.

Parcurile de distracţii sînt însă foarte populare în Statele Unite şi ţările europene. Euro Park din oraşul german Rust, de exemplu, este considerat drept unul dintre cele mai mari de pe continent. Acesta găzduieşte zilnic până la 50 de mii de vizitatori şi generează venituri anuale de peste 300 de milioane de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?