X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Bălan, alarmat că dialogul politic dintre Chișinău și Tiraspol stagnează

25 mai. 2017,, 10:00   Politică
5054 1

Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, susține că dialogul dintre reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului stagnează deja de două luni, comunică NOI.md.

Problema a fost abordată la întrevederea cu reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, aflat în vizită în Moldova. Vicepremierul și-a exprimat speranța că delegatul OSCE va reuși să convingă partea transnistreană de necesitatea deblocării acestei situații.

„Reprezentantul politic al Tiraspolului evită contactele cu Chișinăul. Ultima întrevedere la nivel de reprezentanți politici a avut loc la începutul lunii martie. Am așteptat o invitație pe parcursul celor două luni. Sperăm că viitorul apropiat această stagnare va fi depășită, iar mesajele alarmiste din partea Tiraspolului vor înceta”, a relatat Gheorghe Bălan.

Situația este incertă, susține vicepremierul, în condițiile în care grupurile sectoriale de lucru își desfășoară activitatea și se întîlnesc cu regularitate. El a precizat că este gata să lanseze o invitație părții transnistrene pentru examinarea subiectelor de pe agenda de negocieri. „Părțile trebuie să se concentreze pe rezultate în interesul agenților economici și al cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Funcționarul de la Chișinău a comentat și decizia Ucrainei cu privire la restricționarea tranzitului de produse alimentare pe segmentul transnistrean. El a precizat că nu este vorba despre o interdicție, ci despre o regularizare și în prezent acest proces are loc, iar majoritatea agenților economici din regiunea transnistreană respectă această procedură. Potrivit lui, această acțiune a fost făcută pentru a evita anumite consecințe legate de transmiterea unor boli și o astfel de abordare este acceptată nu doar între Chișinău și Kiev, dar și în alte state.


La rîndul său, reprezentantul OSCE a menționat că impasul la nivelul dialogului politic trebuie depășit.

„A trecut aproape un an de la semnarea Protocolului de la Berlin și ne așteptăm cu toții să găsim același spirit ca să ducem pînă la bun sfîrșit esența și substanța care se conține în acel protocol”, a declarat Wolf Dietrich Heim.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?