Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

În buzunarele cui ajung banii pentru transmiterea coletelor

25 mai. 2017,, 10:10   Societate
2541 0

Transmiterea coletelor cu bunuri de acasă pentru cei plecați sau cu daruri de la cei plecați pentru cei rămași acasă este un serviciu foarte solicitat în Republica Moldova, țara în care practic fiecare familie are pe cineva plecat peste hotare la muncă.

De regulă banii pentru transmiterea coletelor intră în buzunarele transportatorilor neautorizați, în condițiile în care taxele serviciilor de curierat autorizate pot depăși, chiar și de cîteva ori, valoarea coletului transmis. Doar că în cazul transportatorilor neautorizați nu ai garanții că ajunge la destinație coletul transmis.

Cu Poșta Moldovei, transmiterea unui colet de cinci kilograme spre Italia te costă în jur de 700 de lei, iar la serviciile de curierat gen DHL vei plăti peste trei mii de lei. Asta în timp ce transportatorii privați percep un tarif de 1-1,5 euro pentru fiecare kilogramg de colet. E valabil și pentru alte destinații, cum ar fi Belgia, Germania și Marea Britanie. În capitala Federației Ruse transportatorii neautorizați transportă colete cu 300-500 de lei, pentru aproximativ 5 kg sau 500-3000 de ruble rusești.

Însoțitorii de tren de pe cursele spre Rusia percep taxe de 200-300 de lei, dar se poate negocia. Solicitat de IPN, directorul ÎS „Calea Ferată din Moldova”, Iurii Topala, a declarat că există un proiect de lansare a unui serviciu oficial de transmitere a coletelor pe cale ferată. „Am dorit de mult să oprim această practică ilegală de transmitere a genților, a coletelor și acum sîntem în faza coordonării cu statele vecine, Ucraina și Rusia, ca să transformăm un compartiment de călători în unul pentru bagaje”, a spus Iurii Topala. Dacă inițiativa va prinde viață, cei care transmit colete vor plăti pentru serviciu la casele CFM și tariful va fi fixat.

Acesta și-a exprimat speranța că statele vecine vor permite transmiterea de colete prin garnituri de tren modificate, această practică existînd în Federația Rusă, în interiorul țării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?