Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

A fost făcut bilanţul proiectului dedicat Taberei Regelui Suedez de la Varniţa

24 mai. 2017,, 14:20   Societate
1641 0

Marţi, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc conferinţa internaţională "Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varniţa. Restaurarea memoriei".

Surse din cadrul Ministerului Culturii au relatat că evenimentul face parte din programul acţiunilor în cadrul proiectului "Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varniţa - valorificare şi promovare", care a fost lansat la 1 aprilie 2016.

Conferinţa a fost organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei în colaborare cu Ambasada Suediei în RM, asociaţia obştească "Femeie. Speranţă, Viitor" (Varniţa), Muzeul Armatei din Suedia (Stockholm), Ambasada Republicii Moldova în Suedia.

Potrivit viceministrului Culturii, Gheorghe Postică, în cadrul proiectului de la Varniţa au fost realizate pînă în prezent mai multe acţiuni, precum expoziţii muzeale, monografii, proiecte de cercetare ştiinţifică, a fost reconstruit monumentul consacrat regelui Carol al XII-lea, au fost realizate lucrări de conservare a patrimoniului şi de amenajare a terenului.

"Ne bucurăm că cercetările realizate anul trecut de colegii de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei au scos în evidenţă artefacte cu referinţă la Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea. Sperăm că proiectul va avea succes şi în final vom avea un muzeu în aer liber, un obiectiv de patrimoniu cultural, care va contribui la păstrarea bunelor relaţii dintre Suedia şi Republica Moldova", a spus el.

În cadrul conferinţei, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost prezentată o expoziţie de fotografii ce reflectă cronologic, prin fotografie şi documente, procesul de valorificare ştiinţifică şi publică a sitului. Participanţii la conferinţă au vizitat situl istori, au luat cunoştinţă de rezultatele proiectului şi au discutat despre identificarea surselor financiare pentru continuarea acestuia.

Situl istoric de la Varniţa datează de la începutul secolului al XVIII-lea, cînd în 1709, după înfrîngerea suferită în bătălia de la Poltava, regele Suediei, Carol al XII-lea, împreună cu circa 1000 de militari, s-a retras şi s-a aşezat la Bender, apoi la Varniţa, s-a aflat pînă în 1713. În 1925, în memoria aflării regelui suedez la Varniţa, pe locul fostei tabere este ridicat un obelisc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?