Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Krasnoselski: Moldova nu este pregătită pentru federalizare

24 mai. 2017,, 14:10   Politică
2287 2

Preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, şi-a exprimat regretul că "avansarea pe care o aşteaptă Transnistria din partea Moldovei este înlocuită cu lozinci politice despre federalizare şi despre un oarecare statut".

El a declarat în ajun pentru presă că autorităţile moldoveneşti "trebuie să soluţioneze problemele stringente, dar nu să se ocupe de lozinci politice deşarte".

"Transnistria nu este gata pentru federalizare, pentru că avem opinia poporului de la referendum. Însă politicienii moldoveni sînt oare gata pentru aceasta? Sînt gata să schimbe Constituţia, legislaţia, să anuleze unele legi, să ofere limbii ruse statut de limbă de stat, să ofere un statut pentru forţele armate ruse de pe teritoriul Transnistriei? Nu, probabil că nu sînt pregătiţi pentru aceasta. Atunci la ce bun lozincile? Haideţi să le dăm deoparte, să ne îndepărtăm de politică şi să soluţionăm problemele de care depinde viaţa oamenilor simpli - probleme culturale, umanitare, economice. Să ne apropiem poziţiile. Altfel, reacţia va fi proporţională cu presiunea făcută asupra noastră. Trebuie să soluţionăm problemele actuale, dar nu să ne ocupăm de lozinci politice deşarte", a spus liderul de la Tiraspol.

El şi-a exprimat nemulţumirea că "acţiunile Chişinăului şi Kievului împotriva Transnistriei au un caracter sistemic".

"Este vorba de controlul comun al Moldovei şi Ucrainei pe perimetrul frontierei Transnistriei cu Ucraina. Aceste acţiuni sînt făcute pe la spatele Tiraspolului, în afara cadrului procesului de negocieri. Desigur, noi nu le salutăm, la fel ca şi afirmaţiile lui Igor Dodon că el este susţinătorul instalării acestor posturi. Problemele nu trebuie soluţionate la spatele uneia din părţile procesului de negocieri. Aceste acţiuni vor prejudicia economia transnistreană. Desigur, ei ar putea să încerce să soluţioneze problemele fără participarea noastră sau să ne pună în faţa faptului, însă totul are o limită, inclusiv răbdarea. Nu aşa se procedează. Sîntem deschişi pentru dialog în orice format - "5+2", "1+1", pentru şedinţele grupurilor de lucru. Dar în niciun caz nu trebuie să existe ac# 5;iuni unilaterale", susţine Krasnoselski.

El a condamnat şi hotărîrea Ucrainei de a interzice tranzitul produselor alimentare spre Transnistria fără coordonarea cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a RM.

"Spre regret, unele state sînt de partea Moldovei, avînd rolul de susţinător şi avocat. Înţeleg că între Moldova şi Transnistria există un şir de acorduri (din anii 1992, 1996, 1997, 1998, 2000, 2001) pe diferite dimensiuni: recunoaşterea numerelor de înmatriculare, comerţul liber, inclusiv în veterinărie. Aceste acorduri trebuie respectate. Altfel, pur şi simplu se pierde încrederea. Desigur, vom lua măsuri, vom căuta soluţii, compromisuri. Am făcut un apel deja către Preşedintele şi prim-ministrul Moldovei, către oficiali din Rusia, care este un garant al procesului de negocieri, precum şi către MAE al Ucrainei referitor la soluţionarea cestei probleme", a spus Krasnoselski.

În opinia sa, procesul de negocieri în formatul "5+2" "este aproape de a fi îngheţat".

"Mi se creează impresia că se încearcă să fim eliminaţi de acolo, ceea ce nu este corect. De la începutul anului am trimis zeci de scrisori tuturor participanţilor şi mediatorilor la procesul de negocieri în formatul "5+2" cu rugămintea de a convoca acest format pentru a discuta problemele importante pentru viaţa oamenilor. Deocamdată nu avem nici un răspuns", a spus el, menţionînd că iniţiativa Transnistriei este susţinută numai de Rusia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?