Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Atacul de la Manchester Arena: istoria vieții atacatorului

24 mai. 2017,, 11:28   Externe
2029 0

Salman Ramadan Abedi, în vîrstă de 22 de ani, este principalul suspect în cazul atentatului terorist de pe Manchester Arena, cel mai grav atac din Marea Britanie din ultimii 12 ani.


Poliţia a confirmat identitatea acestuia, după ce oficiali din SUA au dat informaţia mai departe presei, aparent împotriva dorinţei poliţiei britanice şi a serviciilor de securitate, scrie The Guardian.

Poliţia şi serviciile de informaţii încearcă să stabilească dacă Salman Abedi a fost instruit într-o tabără teroristă islamistă din Libia, unde SI şi al-Qaida s-au afiliat pentru a lupta împotriva forţelor guvernamentale.

Un prieten al acestuia a declarat presei că Abedi se întorsese din Libia săptămîna trecută: "El a plecat în Libia în urmă cu trei săptămîni şi se venise înapoi în urmă cu cîteva zile".

Potrivit înregistrărilor video, luni seara aceasta a plasat o valiză pe holul Arenei Manchester, cu cîteva momente înainte de explozie.

Conform unor surse din partea serviciilor britanice de securitate, este greu de imaginat că Abedi ar fi putut întreprinde atacul de unul singur fără o susţinere semnificativă.

Abedi era cunoscut serviciilor de securitate ca fiind un asociat al lui Raphael Hosti, în vîrstă de 24 de ani, ce începuse a recruta persoane care să devină membri ai reţelei teroriste SI, în urma unei vizite în Siria. Serviciile de informaţii vor trebui să se confrunte cu întrebări despre măsurile de monitorizare luate la întoarcerea lui Salman în Marea Britanie.

În cadrul unei conferinţe de marţi, seful poliţiei, Constable Ian Hopkins, a anunţat că se fac toate investigaţiile pentru a afla dacă Salman Ramadan Abedi a acţionat singur ori au fost şi alte persoane implicate.

ISIS a revendicat atentatul, spunînd că Abedi era un "soldat al califatului ", dar nu a oferit nicio dovadă în acest sens. Anchetatorii sînt sceptici în privinţa unei eventuale îndrumări a lui Abedi din partea reţelei teroriste. Investigatorii nu exclud nici posibilitatea unei legături a acestuia cu al-Qaida.

Cine este Salman Ramadan Abedi

Abedi s-a născut şi a fost crescut în Marea Britanie, însă era de originie libiană, a confirmat chiar premierul britanic, Theresa May.

Abedi era un copil singuratic, după cum povesteşte un vechi prieten de familie, Akram Ben Ramadan, care îl cunoştea pe Abedi şi pe fratele acestuia, Ismael, încă de cînd erau mici.

Ramadan nu l-a mai văzut prea mult pe Abedi în ultimii ani, dar a observat că acesta începuse să adopte stilul vestimentar islamic, robele lungi şi îşi lăsase barbă.

Membri ai comunităţii libiene din Manchester au declarat pentru CNN că tatăl lui Abedi s-a reîntors în Libia pe vremea revoluţiei din 2011, în timp ce mama copiilor a rămas în Anglia, pentru a avea grijă de ei. A mers însă şi ea în Libia în ultimele luni, susţine Ramadan. Erau patru copii în familie, Abedi, încă doi băieţi şi o fată.

"Abu Ismail, tatăl copiilor, va fi teribil devastat. Era întotdeuna vocal contra ideologiei jihadiste, iar această Isis, nici măcar nu este Jihad, este criminalitate. Familia va fi devastată", povesteşte unul dintre membrii comunităţii libiene.

Casa unuia dintre fraţii lui Abedi a fost percheziţionată marţi, deşi nu au apărut informaţii conform cărora poliţia ar fi găsit ceva suspect.

Abedi era student la Univeristatea Salford, a treia cea mai mare din Manchester, unde a studiat business şi management în anul universitar 2015-2016. S-a înscris şi pentru al doilea an, dar nu a mai ajuns la cursuri, spun cei care-l cunoşteau. Abedi nu locuia în campusul din Salford, ci în sudul Manchesterului.
Se pare însă că Abedi era cunoscut serviciilor de securitate, dar nu făcea parte din vreo investigaţie în derulare sau vreuna considerată de risc înalt. Era văzut ca o figură periferică, la fel ca atacatorul de la Westminister, Khalid Masood.

Apropiaţii spun ca acesta era un tînăr respectuos.

"Salman? Sînt şocat ", spune unul dintre membrii comunităţii libiene din Manchester. "Era un băiat atît de liniştit, întotdeauna respectuos. O persoană despre care nu ţi-ai putea imagina că ar face aşa ceva".

Sînt însă şi persoane cu păreri opuse. Mohammed Saeed, o figură importantă de la Didsbury Mosque şi Islamic Centre, spune că Salman Abedi îl privea cu ură ori de cîte ori critica ISIS.

Salman Abedi a ucis 22 de persoane şi a rănit 59, luni noapte, la finalul concertului artistei americane Ariana Grande, de la Manchester Arena.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?