X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

ANSA: Consumatorii sînt dezinformaţi despre conţinutul de nitraţi

24 mai. 2017,, 09:20   Societate
4279 4

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) consideră că mass-media induce în eroare consumatorii atunci cînd plasează materiale ce interpretează eronat starea de lucruri privind calitatea produselor agricole de origine vegetală, conţinutul de pesticide în fructe şi legume.

Surse din cadrul ANSA au relatat pentru INFOTAG că instituţia este unica autoritate publică abilitată cu dreptul de control al produselor alimentare. În conformitate cu legislaţia naţională, toate analizele se efectuează în laboratoare acreditate şi prelevarea de probe se face după o metodologie corespunzătoare şi de către personal calificat.

Conform programului de monitorizare a conţinutului de reziduuri de pesticide şi nitraţi, sînt investigate anual în jur de 500 de probe, iar informaţiile cu privire la probele neconforme se fac publice periodic.

ANSA subliniază că aparatele de măsurare (nitratometri) care se utilizează în piaţă pentru a depista conţinutul de nitraţi nu pot fi utilizate la efectuarea controalelor, deoarece ele nu posedă caracteristici metrologice normate, nu au calităţi de mijloc de măsurare legalizate şi nu se supun controlului metrologic legal.

Unele surse media menţionează că produsele vegetale pe piaţă trebuie să fie însoţite de certificatul de conformitate. ANSA însă precizează că acest certificat este unul ilegal, deoarece conform legislaţiei, la plasarea pe piaţă fructele şi legumele trebuie să fie însoţite de certificat de inofensivitate.

ANSA subliniază că este disponibilă pentru conlucrarea cu jurnaliştii şi solicită mijloacelor de informare să recurgă la investigaţii obiective, profesionale, "pentru că prin apariţia materialelor tendenţioase sînt dezinformaţi consumatorii şi este prejudiciată imaginea producătorilor agricoli autohtoni".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?