X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Experți: Reforma ANI bate pasul pe loc

23 mai. 2017,, 17:10   Societate
1907 0

La aproape un an de la adoptarea legilor din pachetul de integritate, Autoritatea Național de Integritate (ANI) nu are o conducere și nu este funcțional.


De la sfîrșitul lui iulie 2016, practic s-a format un vid instituțional în ceea ce privește declararea și controlul averii și intereselor demnitarilor.

Mariana Kalughin, expert a Centrului de Analiz și Prevenire a Corupției, a spus într-o conferinț de pres la IPN c, din acel moment, controalele inițiate de ctre CNI în condițiile legii vechi puteau s continue doar potrivit procedurilor legii noi, modifice esențial. Rolul principal le revine inspectorilor de integritate care înc urmeaz a fi numiți în baz de concurs. „Acest vid instituțional la modul practic dureaz pîn acum, fiind sistat controlul ca atare”, a menționat Mariana Kalughin. Exercițiul, care ar fi trebuit s fie foarte rapid, se dovedește a fi de durat, a adugat experta.

În opinia CAPC, acest lucru ar putea crea dificultți în controlul declarațiilor, mai ales a celor depuse în 2016 pentru perioada anului 2015. Mariana Kalughin s-a referit în acest context la un articol din legea cu privire la ANI, care vizeaz atribuțiile inspectorilor de integritate. În lege este stipulat c aceștia pot colecta și prelucra informațiile dobîndite în perioada anului fiscal.

Mariana Kalughin a mai spus c ANI este o autoritate cheie în asigurarea integritții, iar concursul de selectare a președintelui și vicepreședintelui trebuie s fie vigilent, dar s nu lase sentimentul ca este unul tergiversat.

Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice, a spus c odat ce înc nu este numit conducerea ANI, nu pot fi numiți nici inspectorii de integritate. Ca urmare procesul de verificare a averilor și a conflictelor de interese ale demnitarilor nu are loc. „Sperm foarte mult c Parlamentul și CNI vor întreprinde toate msurile ca s ne conving c legea este aplicat și nu sînt careva întîrzieri, iar procedurile care au loc sînt fcute în baz de merit și nu exist influențe din afar care ar tergiversa acest proces”, a spus Ion Guzun.

Elena Prohnițchi, de la Asociația pentru Democrație Participativ, a remarcat c declarații în acest an au fost colectate, dar nu se știe cînd acestea vor fi fcute publice, dat fiind faptul c înc nu a fost selectat compania care s scaneze aceste declarații pentru plasarea lor în format electronic. Procesul poate fi de durat, astfel c declarațiile ar putea fi fcute publice abia în luna noiembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?