Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Reprezentantul FR va avea întrevederi la Chişinău şi Tiraspol

23 mai. 2017,, 14:50   Politică
2421 1

Reprezentantul Federaţiei Ruse în procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul pentru misiuni speciale al MAE al DR, Serghei Gubarev, a venit luni în Moldova.

Pe parcursul a două zile el va avea întrevederi la Chişinău şi la Tiraspol.

El s-a întîlnit deja cu viceprim-ministrul Gheorghe Bălan, principalul negociator al Chişinăului.

"Oficialii au făcut un schimb de opinii asupra ultimelor evoluţii înregistrate în dosarul transnistrean, asupra unor aspecte ale dialogului Chişinău-Tiraspol, precum şi asupra perspectivelor de avansare în procesul de negocieri. Gheorghe Bălan a menţionat deschiderea autorităţilor moldoveneşti pentru dinamizarea dialogului în cadrul tuturor platformelor existente de negocieri", se arată în comunicat.

Potrivit documentului, Ambasadorul Serghei Gubarev "a apreciat poziţia în cauză şi a exprimat speranţă în atingerea acestui deziderat".

"La finele întrevederii interlocutorii au exprimat necesitatea focusării eforturilor spre identificarea unor soluţii viabile pe marginea problemelor existente, favorabile intereselor populaţiei de pe cele două maluri ale Nistrului", se menţionează în comunicat.

Săptămîna trecută, Serghei Gubarev a declarat într-un interviu pentru agenţia rusă TASS că "pauza în procesul de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul "5+2" s-a prelungit mult prea mult".

"Insistăm pe faptul că procesul de negocieri trebuie să se desfăşoare dinamic - în cinci-şase runde de negocieri pe an. Trebuie să tindem anume spre un asemenea grafic de lucru", a spus Gubarev.

Potrivit lui, şi Moldova, şi Transnistria pledează pentru convocarea cît mai curînd a şedinţei oficiale în formatul "5+2".

"Nu ar fi rezonabil să aşteptăm rezultate concrete după fiecare întîlnire, dar exprimarea poziţiilor părţilor şi discutarea lor este singura modalitate de a obţine aceste rezultate. Chiar dacă aceşti paşi vor fi "mici", ei însă sînt importanţi acum", a menţionat diplomatul rus.

El consideră că trebuie discutată cea mai acută problemă de acum - posturile vamale comune moldo-ucrainene la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan.

"Însă sînt şi alte multe probleme care necesită o atenţie deosebită. Să nu ne îndepărtăm de ele", a spus Gubarev.

El a precizat că scopul vizitei sale la Chişinău şi Tiraspol este "de a lua cunoştinţă de evoluţia situaţiei, de a stabili şi a coordona subiectele care ar putea fi incluse pe ordinea de zi a şedinţei oficiale".

"La bază ar putea fi analiza progresului în problemele care au fost discutate la întîlnirile liderilor Moldovei şi Transnistriei, Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski, din acest an", a subliniat Gubarev.

Dodon şi Vadim Krasnoselski au avut în acest an două întrevederi - în ianuarie şi în aprilie. Dodon a declarat că o nouă întrevedere ar putea avea loc la sfîrşitul lunii mai.

Negocierile în formatul "5+2" nu se mai desfăşoară deja de tei ani. În 2012-2013, rundele de negocieri erau desfăşurate o dată în două luni. Negocierile au fost blocate în primăvara anului 2014. În 2016, în Germania au avut loc două întîlniri neformale ale participanţilor la negocieri, însă negocierile aşa şi nu au fost reluate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?