X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Reprezentanții PD, despre rezultatele vizitei lui Plahotniuc în SUA

23 mai. 2017,, 11:28   Politică
5718 3

Principalul subiect abordat de liderul PDM în Statele Unite a fost modificarea sistemului electoral, a anunțat astăzi purtătorul de cuvînt al formațiunii, Vitalie Gămurari, citat de NOI.md.

Potrivit lui, oficialii americani și-au exprimat susținerea pentru modificarea sistemului electoral în Moldova, precizînd că proiectul propus de guvernare nu contravine normelor democratice.

„Există o susținere foarte clară din partea colegilor din SUA a reformei electorale, din simplul motiv că acolo de asemenea funcționează sistemul uninominal, iar această chestiune nu a fost văzută niciodată ca un element al lipsei de democrație. Reprezentanții SUA ne-au urat succes în implementarea reformei. S-a explicat foarte clar poziția PD. Din start s-a mers pe sistemul uninominal, iar ulterior, în Parlament, s-a ajuns la acel consens cu privire la votul mixt”, a relatat purtătorul de cuvînt al PDM.

El a mai subliniat că Vlad Plahotniuc i-a asigurat pe oficialii SUA că Republica Moldova este determinată, în continuare, să urmeze vectorul proeuropean. „Vlad Plahotniuc a avut mai multe întruniri în cadrul Congresului american, în Camera Reprezentanților și Departamentul de Stat, a fost confirmată direcția prooccidentală a Moldovei, au fost remarcate succesele înregistrate de Guvernului Moldovei. Delegația a avut o susținere din partea colegilor din SUA la continuarea democratizării și implementării reformelor, în contextul vectorului proeuropean”, a menționat Gămurari.

El nu a putut însă preciza la inițiativa cui a mers Vlad Plahotniuc în SUA. „Este vorba de o vizită de lucru în cadrul structurilor de stat”, a spus democratul.

Menționăm că săptămîna trecută liderul PDM s-a întîlnit cu mai mulți senatori și congresmeni americani membri ai Partidului Republican (de guvernămînt), printre care Roger Wicker, senator de Mississippi, Chris Smith, congresman de New Jersey, Pete Olson și Ted Poe, congresmani de Texas, dar și cu adjunctul secretarului de Stat, Bridget Brink. Liderul PDM le-a relatat interlocutorilor săi progresele Moldovei pe calea reformelor, accentuînd angajamentul guvernării de la Chișinău pentru întărirea colaborării cu partenerii occidentali – Statele Unite și Uniunea Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?