X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Declarație: RM va trebui să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia

23 mai. 2017,, 09:10   Politică
4540 0

Recomandările Comisiei de la Veneţia asupra reformei sistemului electoral din Republica Moldova vor trebui să fie luate în considerare de autorităţile de la Chişinău, ca ulterior să adopte o hotărîre echilibrată.

Declaraţia a fost făcută de europarlamentarul Andi Cristea ieri, 22 mai, la o conferinţă de presă, după cea de-a patra reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, transmite IPN.

Andi Cristea, care este şi copreşedinte al Comitetului Parlamentar de Asociere din partea Parlamentului European, a declarat că Uniunea Europeană nu poate fi de partea cuiva în ceea ce priveşte modificările propuse la sistemul electoral moldovenesc. Europarlamentarul a vorbit despre amînarea acordării de către Parlamentul European a asistenţei de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, pînă la prezentarea de către Comisia de la Veneţia a avizului asupra proiectului de modificare a Codului electoral. „Sînt convins că, urmare a deciziilor înţelepte pe care Chişinăul le va lua după ce Comisia de la Veneţia îşi va da avizul şi deciziile pe care le va adopta, acest dosar important al asistenţei macrofinanciare nu va fi întîrziat la nivelul Uniunii Europene”, a spus Andi Cristea.

Deputatul moldovean Mihai Ghimpu, copreşedinte al Comitetului Parlamentar de Asociere din Partea Republicii Moldova, a spus că la Chişinău discuţiile pe marginea propunerilor de modificare a Codului electoral au fost oprite pînă la sosirea avizului Comisiei de la Veneţia. „Atunci se va lua o decizie ce ţine de modificare. Da, sîntem un stat suveran, dar avem nişte angajamente faţă de Parlamentul European. Nu toate lucrurile se fac aşa după cum vor unii. Depinde de timp, de pregătirea societăţii şi de discuţii cu societatea civilă. Urmează să vedem avizul Comisiei de la Veneţia. Recomandările trebuie discutate pe larg cu societatea civilă, cu partide extraparlamentare”, a precizat Mihai Ghimpu.

În luna iunie, ar urma să fie publicat avizul Comisiei de la Veneţia asupra modificărilor propuse de două formaţiuni politice la sistemul electoral din Republica Moldova. PDM vrea introducerea votului uninominal, iar PSRM, promovează o iniţiativă a preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind introducerea sistemului de vot mixt. Ambele iniţiative legislative au fost comasate la începutul lunii mai într-un proiect de lege.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?