Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rusia și Turcia au ajuns la o înțelegere comună

22 mai. 2017,, 17:40   Externe
1748 0


Rusia și Turcia au semnat luni un acord care prevede ridicarea ultimelor sancțiuni adoptate de Moscova împotriva Ankarei în timpul crizei ce a urmat incidentului în care un avion militar rus a fost doborît la frontiera siriano-turcă, transmite AFP, citată de Agerpres.


Acordul a fost parafat la Istanbul, în marja summitului Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), de către vicepremierul turc Mehmet Simsek și omologul său rus Arkadii Dvorkovici, în prezența șefilor de guvern ai celor două țări, Dmitri Medvedev și Binali Yildirim.

Detaliile înțelegerii încă nu au fost prezentate public, dar conform unor surse acordul face referire și la autorizarea reluării exportului de tomate din Turcia către Rusia.

Președinții rus și turc, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au avut pe 3 mai o întrevedere la Soci, unde au confirmat normalizarea completă a relațiilor bilaterale dintre țările lor, singurele chestiuni rămase nesoluționate pînă în acel moment fiind cea a importului de tomate turcești în Rusia și cea a restricțiilor de viză impuse de Moscova cetățenilor turci.

Aceste sancțiuni au fost adoptate de Moscova în timpul crizei provocate de doborîrea unui avion militar rus de către aviația turcă la frontiera cu Siria, în noiembrie 2015. A urmat un an și jumătate de tensiuni, dar relațiile dintre Moscova și Ankara au intrat vara trecută într-un proces de normalizare, Putin ordonînd atunci ridicarea unei părți a sancțiunilor, mai ales în sectorul turistic, după ce Erdogan și-a exprimat regretul pentru incidentul din 2015.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?