Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Propunerea PSRM: interzicerea vînzării de alcool tinerilor sub 21 de ani

22 mai. 2017,, 16:27   Societate
3897 5

Deputați socialiști au înaintat un proiect de lege ce interzice vînzarea alcoolului tinerilor care nu au împlinit vîrsta de 21 de ani, comunică NOI.md.

Ei au propus completarea Codului contravențional cu următorul articol: „Comercializarea băuturilor alcoolice tinerilor cu vîrsta de pînă la 21 de ani se sancționează cu o amendă de la 30 la 100 de unități convenționale cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni pînă la un an”.

Autorii inițiativei susțin că este necesară înăsprirea legislației, cu scopul de a reduce consumul de alcool în rîndul adolescenților și a diminua astfel consecințele negative ale acestui viciu. În prezent, legislația prevede că tinerii pot procura alcool de la vîrsta de 18 ani.

„Consumul de alcool este cauza a 30% dintre accidentele mortale în rîndul tinerilor. Așa cum indică cercetările sociologice, tinerii cu vîrsta de 18 ani nu sînt în măsură să ia o decizie informată cu privire la problema consumului de alcool, fiind ușor influențați. La vîrsta de 21 se ani, ei pot face o alegere independentă față de părerea celor din jur”, argumentează autorii.

Ei mai menționează că Republica Moldova se află printre țările cu cel mai înalt nivel al consumului de alcool. În ultimii ani, consumul anual de alcool înregistrat de persoană cu vîrsta de peste 15 ani a constituit 18,2 litri, pe cînd în alte țări europene acest indicator este 12,8 litri.

Proiectul de inițiativă legislativă urmează a fi avizat la ședința din 24 mai a Guvernului și examinat la ședința plenară a Legislativului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?