X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dodon: Moldova va extinde comerțul cu țările OCEMN

22 mai. 2017,, 14:00   Economie
2435 0

Potrivit Serviciului de presă al șefului statului, Dlui a exprimat sincera recunoștință președintelui Republicii Turcia, Tayip Erdogan, pentru primirea caldă și organizarea excelentă a evenimentului, menționînd că partea moldovenească apreciază înalt eforturile și rezultatele activității colegilor noștri din Turcia, care au elaborat și au implementat o agendă serioasă și consecventă în perioada, în care Republica Turcia a deținut Președinția Organizației Cooperării Economice a Mării Negre, în primul semestru al anului 2017.

„Republica Moldova consideră mandatul Turciei în cadrul OCEMN drept unul de succes”, a declarat Igor Dodon.

El a subliniat, că Moldova colaborează activ cu țările Uniunii Economice Eurasiatice în cadrul Memorandumului, semnat recent cu Comisia Economică Eurasiatică, dezvoltă relațiile de cooperare cu țările Uniunii Europene în conformitate cu Acordul de Asociere etc.

Șeful statului moldovenesc a declarat că autoritățile Moldovei acordă o importanță deosebită participării la OCEMN, în special, pe asemenea dimensiuni, cum ar fi: comerțul, transportul, energetica, educația, cultura, știința, combaterea terorismului și a traficului de ființe umane.

Conform spuselor lui, Republica Turcia păstrează continuitatea în activitatea organizației, contribuind la promovarea inițiativelor și proiectelor, demarate în timpul președinției în exercițiu a Federației Ruse și Serbiei. Moldova susține opțiunea Turciei, orientată spre realizarea Programului de cooperare economică și consolidarea interacțiunii dintre țările membre ale Organizației în domeniul agriculturii și agroindustriei.

De asemenea, Moldova apreciază pozitiv eforturile de dezvoltare a colaborării în domeniul comerțului, în special, acelea ce țin de implementarea „Strategiei de Facilitare a Comerțului pentru Regiunea OCEMN”.

Igor Dodon a menționat că spațiul comercial al țărilor membre ale OCEMN are o importanță majoră pentru dezvoltarea comerțului exterior al Republicii Moldova. Exporturile din Moldova către aceste țări au constituit în anul 2016 circa 48% din totalul exportului moldovenesc, iar importurile din aceste țări au însumat circa 46% din ansamblul importurilor.

Președintele Moldovei a spus că merită să fie aprobată și susținută ideea elaborării unor mecanisme practice, în vederea eliminării barierelor netarifare în domeniul comerțului și simplificarea procedurilor de trecere a frontierelor în regiune. „În opinia noastră, este justă implicarea în această activitate a comunităților de afaceri din țările membre.

Cointeresarea noastră se va manifesta și prin continuarea cooperării în domeniul transporturilor, precum și prin inițierea unor asemenea proiecte ca BSEC Permit System, Black Sea Ring Highway şi Motorways of the Sea.

Potrivit spuselor lui, Republica Moldova salută elaborarea unor mecanisme noi, care să contribuie la identificarea unor soluţii financiare viabile pentru pregătirea şi implementarea proiectelor concrete. „În acest sens, sperăm că decizia Federației Ruse de a oferi 1 milion de dolari SUA pentru elaborarea proiectelor în cadrul Instrumentului de Facilitare şi Promovare a Proiectelor (Project Promotion Facility), va contribui la implementarea unor proiecte eficiente şi va servi drept exemplu pentru alte state membre.

Conform spuselor lui, autoritățile Moldovei vor susţine iniţiativele care vin să intensifice procesele de colaborare în domeniile prioritare, precum: cooperarea economică, eficienţa energetică, interacțiunea în domeniul transportului şi infrastructurii, protecţia mediului ambiant din bazinul Mării Negre, dezvoltarea turismului şi schimburilor culturale, considerînd că în acest sens un rol aparte îl joacă proiectele comune ale OCEMN cu partenerii din Uniunea Europeană, precum şi cu alţi parteneri.

Apreciind înalt rezultatele activității OCEMN din ultima perioadă, Igor Dodon a spus că Republica Moldova împărtășește viziunea cu privire la necesitatea corectării activității Organizației, în scopul de a eficientiza această entitate şi a-i conferi o mai mare atractivitate pentru alte țări și asociații internaționale.

„Sîntem cu toții martori ai accelerării dinamicii proceselor politice, economice și sociale. Acest lucru se întîmplă și la nivel mondial, în majoritatea țărilor. În aceste condiții este nevoie de o concordanță a activităţii Organizației cu evoluţiile mediului politic, economic, social de pe arena internaţională şi regională”, a menționat șeful statului moldovenesc.

Președintele Moldovei și-a exprimat convingerea că OCEMN dispune de rezerve și potențial în vederea avansării cooperării dintre statele membre la un nivel calitativ superior. „Prin intensificarea și aprofundarea legăturilor economice între țările membre ale Organizației Cooperării Economice a Mării Negre, precum și cu alte entități internaționale, cu certitudine, vom putea obține performanțe în domeniu, în beneficiul țărilor și popoarelor noastre”, a subliniat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?