Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Comratul vrea cinci mandate de deputat în Parlamentul de la Chișinău

20 mai. 2017,, 13:30   Politică
4233 0

În cazul modificării sistemului electoral, autonomia găgăuză trebuie să obțină nu mai puțin de 5 mandate de deputat în Parlament.

O solicitare comună a Comitetului Executiv și Adunării Populare a Găgăuziei (APG) în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței de azi. Potrivit președintelui Adunării Populare, Vladimir Cîssa, sistemul electoral existent nu le permite locuitorilor din Găgăuzia să participe direct la guvernarea țării. De aceea, legislativul din Comrat consideră că „autonomia ar trebui să aibă nu mai puțin de cinci deputați în Parlamentul Republicii Moldova”.

Spicherul găgăuz speră că noul sistem – fie că este vorba despre cel mixt sau de cel uninominal - va asigura „condiții adecvate de participare politică a găgăuzilor la guvernarea eficientă a țării”.

Prezent la ședința APG, deputatul Parlamentului Fiodor Gagauz a prezentat esența proiectului de lege al socialiștilor cu privire la sistemul electoral mixt, subliniind că cererea din partea autorităților din autonomie cu privire la cota de 5 deputați ar trebui să fie inclusă în acest proiect de lege.

În cele din urmă, declarația comună a Comitetului Executiv și a Adunării Populare a Găgăuziei a fost susținută cu majoritate de voturi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?