Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cît de reală poate fi colonizarea Lunii

21 mar. 2018,, 23:31   Ştiinţă şi IT
6001 0

Nu numai Terra are cutremure. Orice corp ceresc poate avea acest fenomen sub incidenţa anumitor forţe, inclusiv satelitul nostru natural. Mai mult decît atît, aceste cutremure sînt surprinzător de violente şi ciudate.

Cutremurele pe Lună nu au aceeaşi cauză ca cele de pe Pămînt. Aici, cutremurele au loc din cauza mişcării plăcilor tectonice, iar Luna nu are plăci tectonice, relatează Curiosity.

Pe Lună există patru motive pentru care au loc mişcări ale crustei.

Tipul I

Un motiv este termal, rezultat în urma schimbărilor dramatice de temperatură în timpul zilei lunare care durează aproximativ 29 de zile pămînteşti. Deşi sînt slabe, au loc frecvent, la două zile după răsărit şi oprindu-se chiar înainte de apus.


Tipul II

Cutremurele de adîncime sînt cauzate de atracţia gravitaţională a Terrei - acelaşi lucru se întîmplă şi invers, cauzînd mareele, dar pe Lună sînt mai des întîlnite. Începînd cu 1972, misiunile Apollo au folosit o reţea de patru seismometre pentru a măsura cutremurele pe o durată de opt ani. În acest timp, au fost înregistrate peste 7.000 de cutremure.

Tipul III

Al treilea tip de cutremure este provocat de impacturile cu meteoriţi.

Tipul IV

Cel de al patrulea şi cel mai puternic şi mai periculoas este reprezentat cutremurele de mică adîncime. Tot misiunea Apollo a observat 28 de astfel de evenimente din 1972 pînă în 1977, iar unele cutremure au înregistrat chiar şi 5,5 magnitudine pe scara Richter, suficient cît să afecteze construcţiile de pe Pămînt. Mai mult decît atît, durata este foarte mare. Cercetătorul Clive Neal precizează că „savanţii au observat că semnalul maxim pentru un cutremur de suprafaţă poate dura chiar şi 10 minute, cu o reducere în intensitate care poate dura şi ore”.

Motivul pentru care acestea durează atît de mult este apa. Neal adaugă: „apa slăbeşte roca, lărgind structura diferitelor minerale. Atunci cînd energia se propagă într-o asemenea structură, acţionează ca un burete cu spumă care amortizează vibraţiile”. Dar Luna este foarte uscată şi vibrează mai puţin ca un burete şi mai mult ca un diapazon”.

Construirea unei colonii devine problematică în aceste condiţii

Persistenţa cutremurelor pune problema rezistenţei materialului de construcţie ce trebuie folosit pe Lună. Neal susţine că „orice habitat ar trebui să fie construit din materiale care sînt oarecum flexibile”. De asemenea, acesta a adăugat că „trebuie să ştim maximul de rezistenţă al acestor materiale”. Altfel, mai multe ore de cutremur pot duce la avarierea învelişului protector şi la expunerea rezidenţilor la atmosfera aproape inexistentă a Lunii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?